2024 122. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2024 00:00
Mary Anne Evans, “Kadınlar yalnızca hafif aşk romanları yazarlar.” önyargısından dolayı George Eliot takma adıyla yazmış eselerini. Mina Urgan “Victoria Çağı’nda, yalnız kadınlar arasında değil, erkekler arasında da George Eliot kadar bilgili çok az sayıda insan vardı.” diye yazıyor İngiliz Edebiyatı Tarihi kitabında. Sadece edebiyata merak duymamış; din, bilim, felsefe, fizik gibi alanlara da ilgi duymuş, bilimsel gelişmeleri yakından takiplemiş. O dönemin evde yazan kadınlarının aksine dergide çalışmış, yazarlığı meslek edinmiş. Bu arada Mina Urgan bu öyküyle ilgili ne yazmış diye göz attım ama bulamadım, daha detaylı okuyacağım. Umarım yer vermiştir. Sır Perdesi’de dönemin sözde bilimleri manyetizma ve frenoloji çıkışlı, galvanizimle sonlanan bir uzun öykü. Eliot’ın tek bilimkurgu eseri kabul ediliyor. Mistik, gizemli biraz da melodramatik bu öyküyü epey beğendim. Keşke bu tarzda daha çok yazsaydı diye hayıflandım. Merak edenler, spoiler kaygısı gütmeyenler için akışı kısaca yazayım. Anlatıcı başkalarının zihinlerinin geçenleri anlayabiliyor, buna iç görü diyor ve geleceğe dair görüleri de var. Bu özelliğinin ortaya çıkmasını, abisinin nişanlısıyla gelişen ilişkisini anlatıyor. Nişanlı bir gizem, yetenek onda işe yaramıyor ancak kadının kötücüllüğünü yavaş yavaş çözümlüyor. Son bölümler Frankestein’ı çağrıştırdı, o yıllarda cesetlerin canlandırmalısı için elektrik akımıyla deneyler yapılmış; galvanizm.
Sır PerdesiGeorge Eliot · Can Yayınları · 2024132 okunma