Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 10 Aralık 2024 23:19 Kitap üç bölümden oluşuyor: Vejetaryen, Moğol Lekesi ve Alev Ağacı. Bu nedenle kitabı okumaya başlamadan önce ilk bölümün kocasının, ikinci bölümün eniştesinin ve üçüncü bölümün ise ablasının gözünden anlatıldığını bilmek önemli. Aksi halde sanki başka bir hikayeye geçmiş gibi bir algı yaratıyor.
Kitabın ana karakteri Yonğhe gördüğü rüyalar üzerine vejetaryen olmaya karar verir. Ancak bu isteği onun hayatını oldukça zorlaştıracaktır. Et yemediğinin anlaşılması üzerine önce kocasının iş arkadaşları ve onların eşleri tarafından yadırganmaya başlar. Daha sonra bir Vietnam gazisi olan kayınpederi ağzına zorla et tıkıştırmaya çalışır, başarılı olamayınca olayı şiddete kadar götürür. Bunun üzerine Yonğhe bıçakla intihara kalkışır.
Kayınvalidesi ise Yonğhe'yi çocuk gibi kandırmaya çalışır. Hazırladığı et suyunu bitkisel ilaç diyerek Yonğhe'ye içirir. Yonğhe karakteri yediği etler yüzünden içinde bir yumru olduğunu düşünür ve bu yumrunun nefes almasını güçleştirdiğini düşündüğü için sütyen de takmaz. Bu nedenle kocası tarafından sürekli eleştirilir.
Ankara kitap fuarında kitabın çevirmeni olan Göksel Türközü'nün kitapla ilgili söyleşisine de katılma şansı buldum. Söyleşide kitabı ücretsiz dağıtan April Yayıncılık'a teşekkür ederim. Söyleşide, Kore'de ataerkil bir toplum yapısı olduğu ve enişte, dayı, amca gibi bireylere saygıdan ötürü siz diye hitap edildiği gibi bilgilere de yer verildi. Bu açıdan verimli bir söyleşi oldu diyebilirim. Korece bilmiyorum ancak kitabın akıcı bir dili var. O yüzden çevirinin iyi olduğu algısı uyandı bende. Sadece 77. sayfada karakterin kalça üzerindeki izlerden "melek tebessümü" diye bahsedilmiş. Google'da arttığımda da böyle bir şey çıkmadı. Yanlış anlamadıysam burada bahsedilmek istenen şey Venüs gamzesi de denilen bel çukuru. Burada Kore dilinden bire bir çeviri yapılmış anlaşılan.
Kitapta rahatsız edici kısımlar da mevcut. Özellikle cinsellikle ilgili kısımlar zaman zaman okuyucuyu zorlayabiliyor. Kitapta çok fazla metafor olduğu için derinlemesine inceleme yapmak gerekli. Kitabı derinlemesine kavrayabilmek için Kore yemek kültürü hakkında da bilgi edinmenin gerekli olduğunu düşünüyorum. Özellikle et ağırlıklı yemek kültürüne sahip toplumlarda vejetaryen olmak aynı zamanda aykırı olmayı gerektirdiğinden, kişinin hayatında katlanması gereken yüklerin de artacağını okuyucuya hissettirmesi açısından önemli.