2020 14. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2020 18:34
Hayatımızda kilit taşı olan kitaplar vardır. Bazı şeyler o kitap sonrası başlar. İşte benim bu anlamda başucu kitabım Nietzsche Ağladığında'dır. Psikoloji hep sevdiğim bir alandı. Liseden beri alanla ilgili kitapları okurdum. Hatta üniversite tercihinde Psikoloji-Hukuk arasında git gel yaşamıştım. Ancak Psikoloji deniz deryadır, ince detaylara dalmak, ekollerle tanışmak sizi daha da tatmin eder. Bu kitap tam da bana bu tatmin yolunu açtı. Beni Psikanaliz ile, Freud ile tanıştırdı Sonrasında kendimi tanıma sürecim başladı. Irvin Yalom çeşitli psikoterapi öyküleri yazan tanınmış bir Psikoterapisttir. Varoluşçu terapinin temsilcilerinden. Psikoterapi öyküleri dışında öyle kurgusal romanlar yazar ki karakterleri filozoflar, psikiyatristler olur. Bu kitapta ise Nietzsche tarafından şekillenir olaylar. Nietzsche'nin karşılıksız aşkı Salome, Doktor Josef Breuer'e ricada bulunur ve Nietzsche'yi ümitsizlik derdinden kurtarmasını ister. Nietzsche baş ağrıları, kan kusması, görme sorunları, bulantı, uykusuzluğu dışında asıl psikolojik bazı sıkıntılar yaşar. Ancak o kadar inatçı, ketum, sert biridir ki psikoterapiyi kabul edecek karakterde değildir. Doktor Breuer hem Nietzsche'nin dertlerini dinler hem onun Felsefesini çözümler. Toplumsal ahlak yapısına karşı, acı çeken insan kavramıyla ümitsizlik ile yoğrulmuş Nietzsche'nin çözülmesi ise okuyanları derin sorgulamalara iter. Breuer hastasıyla yasak aşktan yeni kurtulmuş, evli 5 çocuklu burjuva hayatı yaşayan biridir. Ve bu terapi onun da kendini çözümlemesini sağlar. İşte burada en önemli karakterlerden birisi Breuer'in öğrencisi, yakın dostu Freud'dur. Çok katmanlı bu kitapta Psikanaliz'in ortaya çıkışını da okursunuz. Hem filmi hem kitabı bende derin izler bırakmıştır.Bazı olaylar gerçek bazıları kurmaca ancak üzerinizde bırakacağı etki asıl sahici olan olacak
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202469,9bin okunma
Öncelikle incelemeniz çok güzel teşekkürler. Ve bunun filmi oldugunu bilmiyordum en kısa zamanda izlemeliyimm
Merve
Rica ederimm ☺️☺️