2024 61. kitabı
Tüm olasılıkların eşit olduğu bir ortamda, en basit açıklama doğruya en yatkın olandır… İnsanları inandıkları şeylerden vazgeçirmek, bir şeye inandırmaktan daha zordur… Sosyal medya silahşorlarının yeni nesil sloganları ve popüler figürler üzerinden süren sözde eleştiri anlayışı (İlber Ortaylı fotoğrafı ile çok cahilsin keşke ölsen yazılı bir sözde görsel) Sorgulamayan, sloganlar üzerinden taraf tutan ve hatta toplumsal konularda bir görüşü, tarafı ve etkinliği olması gerektiği halde tarafsızlık adı altında umursamaz, ilgisiz ve toplum dinamiklerine uzak duran -apolitik- kitlenin giderek büyümesi ve bu kitleyi oluşturan insanların, sosyal medya üzerinden yaratılan sanal dünyanın bir vatandasi olmak için gerçek dünyanın vatandaşlığından feragat etmeleri; üstelik bunu da sorgusuz sualsiz, bu kopuşu âdeta normalleştirerek yapmaları, kişilerin birey olma konusunda giderek daha sanal kanıtlar ve inançsal araçlar geliştirmelerine neden olmaktadır. Kitap görsel malzeme ile biçimlendirilmiş inanç, kanı ve kanaatlerin yapısal bir analizini yapmaya gayret eden bir metni, yalnızca dogmatik düşünceden uzak kalmak, kanıta dayalı bilme yöntemleri bilginin kaynağı olarak görme bakımından bir uyarı niteliğinde yazarın bize naçizane tavsiyeleri eşliğinde yazılmış Körü körüne olmadan, (her konu için geçerli bu )inanç anlayışının sorgulanması gerektiği kanaatindeyim… Isaac Newton’ın sözü ile bitirelim “Eğer diğerlerinden daha uzağı görebiliyorsam; bu, devlerin omuzları üzerinde yükseldiğim içindir.” Ockham’ın Usturası Semra İlker Balkan
Ockham’ın Usturasıİlker Balkan · Kanon Kitap Yayınları · 202159 okunma