···Okunma: 02 Aralık 2024 19:50 Jules Verne’in kaleme aldığı Zacharius Usta, felsefi temelli bir bilim kurgu eseri. Bu novella, zamanı kontrol etme arzusunun insan üzerindeki etkisini irdeleyen bir alegori niteliği taşıyor.
Kitabın baş karakteri Zacharius Usta, hem bir saat ustası hem de zamanın doğasını çözmeye takıntılı bir figür olarak karşımıza çıkıyor. Zacharius Usta’nın bu takıntısı kendisini insanlıktan, maneviyattan ve özellikle dinden uzaklaştırıyor. Yazarın kaleminde zamanın geçiciliği ve insanın bu sürekliliği durdurma çabaları, derin bir varoluşsal sorgulamaya dönüşüyor.
Zacharius Usta’nın kibrinin ve zaman üzerindeki kontrol saplantısının onu hem fiziksel hem de manevi bir yıkıma götürmesi, okuyucuya insanın sınırlarını aşmaya çalışmasının tehlikelerini hatırlatıyor. Verne, eser boyunca bilim-din, bilim-maneviyat arasındaki çatışmayı ustaca işlerken insanın sınırlarını kabullenmesinin huzuruna vurgu yapıyor.
Kitap gotik atmosferi, derin ahlaki mesajları ve Verne'in eşsiz anlatım diliyle dikkat çekiyor. Özellikle insan doğasını ve bilimsel ilerlemenin etik sınırlarını sorgulamayı sevenler için derin ve etkileyici bir okuma sunuyor.
Zacharius Usta, Verne’in sadece bilimkurgu yazarı olmadığını, aynı zamanda felsefi bir düşünür olduğunu da gözler önüne seren başarılı bir eser. Tavsiyemdir.