2024 42. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2024 13:42
John Fowles'in Koleksiyoncu  adlı kitabında Shakespeare'in  Fırtına eserine atıfta bulunmuştu. O zaman almıştım okuma listeme. Farklı kitaplarda da bu kitaba atıfta bulunmuşlar. Bu kadar farklı neden bahsetmiş olabilir diye düşünmüştüm, okuduktan sonra  anlayabiliyoruz. Shakespeare'in bu eseri karakterler ve olay kurgusu acisindan daha farklı geldi bana.  Kimilerine göre veda eseri ki Prospero'nun son kapanış konuşması da sanki Shakespeare  kendi adina veda ediyor okuyucu ve tiyatro izleyicilerine.  Kitaptaki her karakterin  derinlemesine incelendiğinde farklı açılımlara sahip olduğunu görüyoruz.  Kitap aynı zamanda dönemin güç ve iktidar hırslarını,  sömürgecilik,  halk tabakasının vurdumduymazlıgi ve cahilliği ile ayrı ayrı karakterlerde ortaya çıkıyor. Diger taraftan yazar Miranda ve Ferdinand karakterleri ile gelecege dair umudundan, affetmenin gücü ile erdemlerin öneminden de bahsediyor. 1623 yılında yayınlanan eseri Shakespeare 'in 1611 yılında yazdığını gösteren belgeler mevcuttur. 1610 yilinda koloni avcısı  George Somers ve arkadaşları Yeni Dünya'ya VIrginia kıyılarına giderken çıkan siddetli fırtına nedeniyle gemidekilerle Bermuda adalarına çıkmak zorunda kalıp bir süre adada  kalmışlardır. Yazarin kitap için esin kaynağının  bu olay olduğu düşünülmektedir. Rönesans  dönemini yansıtan Shakespeare  ve eseri Fırtına için  Jan Kott şunları söylemiş: " Fırtına,  Shakespeare'in felsefi otobiyografisi ve tiyatrosunun özetidir.  Fırtına o zaman yitirilmiş hayallerin,  acı çeken  bir aklın ve inatçı olmasına karşın,  kırılgan bir umudun oyunudur. " Konusu; Prospero kardeşinin ihaneti nedeniyle Milano düklüğünü kaybeder. Kızı Miranda ile  ıssız büyülü  bir adaya yolu düşer. Adada yaşayan büyücünün oglu Caliban, periler ve cinlerin büyüsü ile ona hizmet etmelerini saglar.  12 yıl sonra ihanet eden kardeşi Antonio  ve Napoli kralı Alonso , oglu Ferdinand ve lordlqrjn bulunduğu gemi fırtınaya yakalanarak  büyülü adaya düşerler. İntikam ile affetmek arasında kalan Prospero'nun hikayesi.
Edebiyat & Roman
FırtınaWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20198bin okunma