2024 17. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2024 21:47
Roman, 1904-5'in (Japon-Rus Savaşı dediği için) Romanya'sında bir Tuna kıyısı kenti İbrail'de geçiyor. Kitabın başrolü Adrien, başka kitaplarında da görülen bir karakter, ve yerde bulduğu bir ve sonra bir çeyreklik daha arkadaşlığı anlatıyor. Altını çizecek çokça satırı bulunuyor, dili de hoş. Balkonlar'da geçtiği için bizden yanları da bulunuyor. Kitaba adını veren Mihail gizemli bırakılmış, hayat hikayesini tamamen öğrenemiyoruz. Rumen isimleri karmaşık gelebiliyor, misal yazarın kendi adını hala daha söyleyemiyorum :) Ama adam Balkanların Gorkisi diye geçiyormuş, evet aynı konuların Rusya'da değil, Balkanlarda geçmiş halini anlatıyor. Eserlerinde arkadaşlık teması ön plana çıkıyormuş, aşkların kendisine feda edildiği bir yüce arkadaşlık tipi. Ve ben bu kitabı okurken bizdeki Mevlana ve Şems'in arkadaşlığının Hristiyancasını görmüş gibi hissettim çoğu sahnede. Mihail zaten Şems gibi pejmürde bir bedevi. Adrien onun arkadaşlığı için her şeyini feda edebilen aşkta yanan, kendini kaybeden biri. Rumen mahalleli o zamanların Gonya halkından geri kalmıyor. Tasavvuf yerine okumanın sanatın zevki, mutluluğu. Evet evet, yazar zaten Lübnan'a kadar gezmiş, Osmanlı tabii dahil. Okumuştur sanıyorum Şems'i ve Mevlana'yı da.
MihailPanait Istrati · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,045 okunma