BAY GRAND KIZACAK
2024 41. kitabı
Salt gerçekle hayatı omuzlamak yerine, hayal mefhumuyla hayatın omuzlarına yüklenmeyi tercih eden, hayal kurmayı seven benim gibi hayalperest insanlar için kalp atışını hızlandıran bir kitap. Zira Bay Grand salt gerçeklik feveranlarıyla nabzımızı yükseltiyor. Benim gibi hayalperest bir insanın Bay Grand'ın diyaloglarını okurken tahammül konusunda ne kadar üstün bir performans gösterdiğini Bay Grand'a rağmen hayal gücünüzün sınırlarına bırakıyorum. Öyle ki "Bu hayatta sadece gerçeklere ihtiyacımız var." dediğinde kitabın sayfaları bir cenk meydanına dönüşüverdi. "Hayal etmemelisin. Düş kurmamalısın!" "Cecilia Jupe, sana hayal etmeyi, düş kurmayı yasaklıyorum." "Gerçekler! Gerçekler! Gerçekler!" diye bağırdığında onu o cenk meydanına çekip, onun gerçek biri olmadığını, bir hâyâl ürünü olduğunu bir şamar gibi yüzüne yüzüne vurdum. Kitabın son sayfasına kadar Bay Grand'la cenk ettim. Şimdi bana, 20 numaralı kıza dediği gibi: "Bu hayatta sadece gerçeklere ihtiyacımız var" diyebilir mi? Hem dese ne olacak ki onu kolundan tutup, "İnsanın hayatı, insanın hayâlidir." diyen Andre Gide'nin karşısına oturturum; "İnsan dünyada, hayâl ettiği müddetçe yaşar." diyen sevgili Yahya Kemal Beyatlı'yı, "İnsanoğlunun yapacakları hayâl ettikleri ile sınırlıdır." diyen Arthur C. Clarke ve "Hayâllerinizle gerçekler arasındaki mesafeden korkmayın. Hayâl edebiliyorsanız, yapabilirsiniz." diyen Belva Davis'ı bu sohbete dahil edip bir köşeye çekilir Bay Grand'ın soğuk terler döküşünü izlerim. Velhasıl bu benim kafamın içi ve kimse benim kurduğum hayal ile baş edemez. "Bir insanın kurduğu hayal ile asla baş edemezsin." Dediğim gibi kitabın son sayfasına kadar Bay Grand'la münakaşa ettim. Nihayetinde o da Charles Dickens'ın kurduğu bir hayaldi. Beni kurduğu hayal ile cenk ettiren kalemin karşısında şapkamı çıkardım, zira hayal kurarken de yoruluyor insan. Hele ki cenk ettiyse... Kitaptan: "İnsanlar kalbin de en az kafa kadar akıllı olduğunu söylüyorlar." "Mânâya kapalı gözlerinde sadece nesneler olan birisi genç beyinleri hayata hazırlayamaz." "Hiçbir şey yapmamak hiçbir şeyi bitiremez." "Yaşamak için çalışmalıyım..." "Hiçbir zaman cep harçlığım olmadı. Çünkü cebim olmadı."
Zor ZamanlarCharles Dickens · Timaş Yayınları · 20021,355 okunma