HOBBİT - Gelmiş geçmiş en iyi fantastik evrene giriş
2024 61. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2024 20:30
Kitap LoTR evreni için açıkça bir giriş kitabı ama ben inat edip Yüzük Kardeşliği'yle başlamıştım okumaya. İlk olarak Hobbit'le başlamış olsam emin ki evrene ve karakterlere alışmam daha kolay olurdu, bu yüzden size diğer herkes gibi Hobbit'le başlamanızı tavsiye ederim. Diğer kitaplara göre Tolkien'ın Hobbit'teki anlatım tarzı daha sade ve masalsı (kitabı ilk kez çocukları için okuduğu bir masal olarak kurguladığı düşünüldüğünde mantıklı), daha az betimleme var, 360 sayfada aklınıza gelebilecek her macerayı yaşıyorlar, daha olaylı ve daha mizahi bir bakış açısı da var, yani arada bir gülmeniz de mümkün. Ama ben yine de Yüzük Kardeşliği'yle başladığıma pişman değilim. Yüzük Kardeşliği'nde kısaca anlatılan anıları burada karakterlerin bizzat yaşadığı şekilde okumak bana tatlı bir deja vu hissi yaşattı. Tabii başlarından geçen daha çoook olay var. Yani bu kitabı okurken maceraya doyacaksınız. Kitabımız kendi halinde yaşayan Bilbo Baggins'in bir anda kendisini diyarın öbür ucuna kadar uzanan bir yolculukta bulmasıyla başlıyor. Kendisiyle birlikte 13 cüce ve 1 büyücüyle; istilacı ejderha Smaug'un el koyduğu Dağ Altı Halkı cücelere ait hazineyi kurtarmakla görevli ve bunun karşılığında hazinenin 14'te 1'ini kendi payı olarak alacak. Kitaptaki betimlemeler tahmin edebileceğiniz üzere ÇOK güzeldi. Benim okuduğum baskıda çizimler de vardı, eğer sizin için de mümkünse benim okuduğum baskıdan almanızı tavsiye ederim çünkü karakterlerin içinde bulunduğu durumu doğrudan betimlendiği gibi görmek çok güzeldi. Kitaptaki karakter çeşitliliği fazla olmasına rağmen kafa karıştırıcı değil, her bir karakter kendi başına bir karakter, 'tip' değil yani. Yeni nesil fantastik yazarların çoğunun hatası karakter yerine tip yazmaları zaten. Mekan tasvirleri çok güzel, gittikleri her yerde ben de oradaymış gibi hissediyordum ve Tolkien'ın bunun yanında en yetenekli olduğu konulardan biri de duyguları okura hissettirebilmesi bence. Onlarla birlikte korkuyor, onlarla birlikte umutlanıyor, onlarla birlikte heyecanlanıyordum. Bu duyguları karakterlerle birlikte yaşamak çok güzel ve Yüzük Kardeşliği'nin 10. üyesi olarak Beklenmedik Yolculuk'un 16. üyesi gibi hissettiğimi -ve sizin de hissedeceğinizi- belirtmek isterim:)) Sonuç olarak bir an önce bu kitabı edinmenizi ve bu kusursuz evrenle, bütün fantastik evrenlerin atası olan evrenle tanışmanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar!
HobbitJ. R. R. Tolkien · İthaki Yayınları · 20232,016 okunma
1.023 Gösterim
Yakın zamanda okuyacağım zaten merak ediyordum, ikiye katladin resmen.
Oku lütfen 🥹 dili bor tık ağır gelebilir bana da ağır geldi ama bu haliyle seviyorum. Umarım sen de seversin🥰🫶