Liseye gidenler bilir.Her dönem kitap sınavı yaparlar. Lise son sınıfta okumamızı istemişti edebiyat hocamız. Herkes gibi bende sıkıcı olduğunu düşünüp okumak istememiştim. Sonra biraz biraz okumaya başladım ve bir baktım ki kitap bitmiş. Kitabı bitirdikten sonra ön yargılı olduğum için çok pişman oldum. Sıkıcı olduğunu düşünenlere de bu yüzden kızıyorum. Yazım dili eski İstanbul Türkçesiyle, anlamını bilmediğimiz kelimeler fazla ve tekrarlayan konular var. EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ DOĞU- BATI ÇATIŞMASI KONUSU İŞLENMİŞ OLMASI. Fakat herşeye rağmen OKUMAYA DEĞER. Anlayana konusu da karakterleri de güzel bir kitap. Kitabın sizin için tüm ayrıntılarıyla özetini çıkardım. Şimdiden keyifli okumalarrrr!
Rakım Efendi'nin babası ölmeden önce ona miras olarak Salıpazarı tarafında 3 odalı çürük bir kümes ve Arap bir cariye bırakmıştır. Bu Arap Cariye Fedai 'dir ve Rakım Efendi'nin dadısıdır. Fedai, kazandığı paranın bir kısmını parasız kalmasın diye Rakım'a verir. Rakım bir gün 14 yaşlarında köle bir cariye görür ve çok etkilenir. Almak ister, fakat cariyenin fiyatı 100 altındır. Adamdan bir ay müddet ister ve çalışıp bir ay sonra cariyeyi alır.Dadısı Fedai Cariyeye, can yoldaşı anlamına gelen Canan ismini koyar.Uğur getirdiği için Meymenetli (uğurlu) mahlasını da ekler. Kitabımız bu şekilde başlamaktadır. Özet kısmı buraya kadardı. Hikayemizin devamı aşağıda;
Rakım Efendi ve Fedai kızı eğitmeye başlarlar, kız bir yandan da tedavi olmaktadır. Felatun bey ve Rakım Efendi ilk kez, Rakım'ın İngiliz kızlarına ders vermek için gittiği Mr. Ziklasın evinde karşılaşırlar. Rakım'ın cariyesi Canan piyano öğrenmek ister. Bunun üzerine Madam Josephino, Rakım Efendi'nin dostluğu karşısında Canana piyano öğretmeyi kabul eder. Madam adama bir ceza verir. Bu ceza ondan bir buse almaktır. Felatun bey Mr. Ziklasın karısını aşçı kadın sanar ve yanaşır.Yanlışlıkla Mayonezi döker ve aşçı da bunu ağzından kaçırır. Bu sayede herkes Felatun bey ve hizmetçinin ilişkisini öğrenir. Aşçı kadın Polini kovulur. Felatun bey ise bütün parasını kumarda kaybettiği için şehri terk eder ve kendine yeni bir hayat kurar. Canan'ın alıcısı çıkar fakat Rakım onu satmak istemez, Canan da Rakım'ı bırakmak istemez. Rakım, Canan'ın kız kardeşi olmasını ister fakat Canan bunu kabul etmez. Canan Rakım'a aşıktır, Rakım Canana... Bir gün Rakım evinde bir ziyafet verir ve Ziklas ailesini davet eder. Ziklasın kızları Rakım'ın Canana olan ilgisini kıskanır. Mr. Ziklasın kızı Can, Rakım Efendi'ye aşıktır. Hatta bu sevda yüzünden hastalanıp yataklara düşer. Can, sevdasından vazgeçmeye karar verir ve bir süre sonra iyileşir. Mr. Ziklas kızlarını evlendirir. Bu süreçte Josephino ve Rakım dost kalmaya devam ederler. Bu sayede Canan ve Rakım ' ın da önünde artık bir engel kalmaz ve onlarda evlenmeye karar verirler. Canan ve Rakım'ın çocukları olur ve mutlu son :))
~~KİTABIN KARAKTERLERİ :~~
Felatun Bey( Yabancı özentisi, gezme ve zenginlik peşinde)
Rakım Efendi ( Kitabın Anlatıcısı ve baş kahramanı)
Fedai ( Rakım'ın Dadısı)
Canan ( Köle)
İngiliz ( Ziklas)
İngiliz'in Eşi ( Mrs. Ziklas)
İngiliz'in Kızları Can( Büyük) ve Margaret ( Küçük)
Madam Josephino ( Piyano öğretmeni)
Hizmetçi Kadın ( Polini)