“Efendiler” dedim, “egemenlik ve saltanat, hiç kimse tarafından, hiç kimseye, bilim gereğidir diye, görüşmeyle, tartışmayla verilmez. Egemenlik, saltanat, kuvvetle ve zorla alınır. Osmanoğulları, zorla Türk ulusunun egemenlik ve saltanatına el koymuşlardı. Bu zorbalıklarını altı yüzyıl sürdürmüşlerdi. Şimdi de Türk ulusu bu saldırganların hadlerini bildirerek, egemenlik ve saltanatini, ayaklanarak, kendi eline gerçekten almış bulunuyor. Bu bir oldu bittidir. Söz konusu olan, ulusa saltanatını, egemenliğini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız sorunu değildir. Sorun, zaten oldu bitti haline gelmiş bir gerçeği ifadeden ibarettir. Bu, kesinlikle olacaktır. Burada toplananlar, meclis ve herkes sorunu doğal karşılarsa fikrimce uygun olur. Aksi taktirde yine gerçek, yönetimine uygun olarak ifade olunacaktır. Fakat, ihtimal bazı kafalar kesilecektir.
Sayfa 464·Kitabı okudu
Alıntı
Okan Karakaya
M.Kemal Atatürk, saltanatın kaldırılması yönünde olumsuz görüş bildiren komisyonlara göz dağı vererek, olması gerekini sağlıyor.
Ben de şu ilgili alıntıyı ekleyeyim diktatörlük İle ilgili: “Ben diktatör değilim . Benim kuvvetim olduğunu söylüyorlar, evet, bu doğrudur. Benim arzu edip de yapamayacağım bir şey yoktur. Çünkü ben zoraki ve insafsızca hareket etmesini bilmem. Bence diktatörlük, diğerlerini ram edendir. Ben kalpleri kırarak değil, kazanarak hükmetmek isterim.” ( M. Kemal Atatürk )( #257099403 ) Hem kötü bir diktatörlüğü Cumhuriyeti getiren isimlerde değil, saltanat sahiplerinde aramak daha uygun olmaz mı zaten. Ayrıca kuruluş yılları özeldir ve özel ve zor kararlar alınabilir. Bu süreçte yapılan uygulamalar da diktatörlük olarak değerlendirilemez bence. Diye düşündüm, düşünüyorum.
Evet bilinenin aksine diktatörler iyisi ve kötüsü olan kavramlardır.