·639 syf.····Okunma: 16 Aralık 2024 01:52 İlk kitabı elime alışımın üzerinden 8 yıl geçmiş ve seriyi bugün bitirmiş oldum. Yaşar Kemal ilk 3 kitapdaki İnce Memedi daha masalsı bir anlatımla sanki gerçekte böyle birisi var olmuşta kulaktan kulağa anlatıldıkça büyüyen bir efsaneye dönüştürmüştür. Bunu yaparken bol bol ejdarhalar, gökteki sarayında yaşayan peri kızı gibi fantastik öğeleri kullanmıştır. Kitap bitince ilk işim ince memed gerçekte varmıydı, yaşar kemal birisinden esinlendi mi diye bakmak oldu. Diğer 3 kitapta olduğu gibi bu kitapda da ince memedin zalim ağalarla, beylerle mücadelesi sürüyor. Anlatılanlar romanda olsa gerçeklik payı var. Köylü milleti ağadan, paşadan çok çekmiş. Yeni Cumhuriyetimizin ilk dönemlerinin eksikliklerinden birisi de nitekim toprak reformunun yapılmamış olması. Bu eksiklik bize bu harika romanı okumamıza sebep olmuş oldu. Yaşar kemalin seri içerisinde en çok tasvir yaptığı, daha çok karakterlerinin iç dünyasını aktardığı romanı. Karı ve soğuğu içimize kadar işlemiştir ayrıc. Kitap için içimde kalan tek uhde sürekli kovaladığı adamın kim olduğunu hatırlayamaması. Belki ben ince bir ayrıntı kaçırdım bilemiyorum. Kitap ve seri için söylenecek çok bir şey yok Türk edebiyatının ve 1001kitabın en çok okunan, bilinen serisi ve bunu da fazlasıyla hakkediyor. Yaşar kemal bir röportajında kendisi anlatıyordu. “Neden hep Çukurova’yı yazıyorsunuz?” diye sorulduğunda: “Sadece ben yazmıyorum ki Tolstoy, Dostoyevski de Çukurova’yı yazıyor. Çukurova’sını yazmayan hiçbir yazar büyük romancı olamaz.”demişti. Yaşar Kemalin çukurovasını anlattığı diğer kitaplarını merakla listeye aldım. Kitapda ki gibi bitirecek olursam şanslıyım ki okuyacağım daha çok Yaşar Kemal kitabı varmola!
*Dipnot; Kemal Tahir İnce Memed romanına karşıt olarak Rahmet Yolları Kesti diye bir roman yazmıştır.