Eser'in içeriği beklediğimin üstünde bir eser. Çok güzel nakiller deliller getirilerek tatil erkan'a nasıl uyulmasına dair zihinde net ve açık sunum yapılmış. Derleyen ve tercüme eden kardeşlerden Allah razı olsun ve kitaba dair alıntılar;
Sahabîler, "Ey Allah'ın Rasulü! Namazdan nasıl çalınır ki?" diye sorunca da "Namazın rükusunu ve secdesini tam yapmayarak" ya da "Rükudan ve secdeden kalkınca belini doğrultmayarak" buyurmuştur.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem böyle birisinin durumunun mal çalan hırsızlardan daha kötü olduğunu açıkça ifade etmiştir. Hiç şüphe yok ki din hırsızı dünya hırsızından daha kötüdür.
Yine Müsned'de Salim Ebu'l-Ca'd → Selman el- Farisi kanalıyla rivayet edildiğine göre Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Namaz, bir ölçek (tartı aracı) gibidir. Kim onu tastamam/eksiksiz yaparsa (sevabı da) kendisine tastamam/eksiksiz verilir. Kim de onda eksik yaparsa siz, Allah'ın ölçü ve tartıda eksik yapanlar hakkında ne buyurduğunu biliyorsunuz."
İmam Malik de şöyle demiştir: "Tam veya eksik yapma hususu, her konuda geçerlidir. Allah Teala (alışverişteki) ölçü ve tartıyı eksik yapanları tehdit ediyorsa namazda eksik yapanların halini sen düşün!"
Ebu Cafer el-Ukaylî'nin el-Ehvas b. Hakim → Halid b. Ma'dan → Ubade b. es-Samit kanalıyla rivayet ettiğine göre Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
"Kul güzelce abdest alıp namaza kalkar ve rükuyu, secdeyi ve kıraati tam/eksiksiz olarak yaparsa namaz ona şöyle der: 'Beni gözettiğin gibi Allah da seni gözetsin.' Sonra o namaz, nur ve ışık saçarak göğe yükseltilir. Göğün kapıları ona açılır. Nihayet o, Allah Teala'nın huzuruna varır ve sahibine şefaat eder. Ama kul abdesti, rükuyu, secdeyi ve kıraati zayi edip düzgün yapmazsa namaz ona şöyle der: 'Beni zayi ettiğin gibi Allah da seni zayi etsin!' Sonra o namaz göğe yükseltilir, ama göğün kapıları ona kapatılır. Ardından o, eski bir elbisenin dürülmesi gibi dürülür, sonra da sahibinin yüzüne çarpılır."