Aforizmalar deyince aklımıza ilk olarak Franz Kafka'nım aforizmaları geliyor. Fakat bu incelemede değerlendireceğim kitap İrlanda edebiyatının James Joyce ile birlikte en büyük iki isminden biri olan Oscar Wilde'ın aforizmaları.
Evvela aforizma ne demek bilmemiz lazım. Sözlük anlamı olarak özdeyiş diyebiliriz. Keza önsözde Celâl Üster özdeyişlere Batılıların aforizma, Doğuluların vecize dediklerinden bahsediyor. Bir nevi sosyal medyada paylaşılan havalı sözlere benzetsek sorun olmaz.
Kitabı tek oturuşta bitirdim. Basit bir kitap. Kitabı anlamak için Oscar Wilde hakkında bilgi sahibi olmak lazım. Ülkemizde özellikle "Dorian Gray'in Portresi" ile tanınan bir yazar. Ayrıca meşhur "Herkes öldürür sevdiğini" diye başlayan şiiri de o yazmış.
Oscar Wilde, döneminin ahlak anlayışlarını reddiyor. Bir nevi başkaldıran bir yazar. Alışılmışı kabullenmiyor ve marjinal biri denebilir. Gençliğinde homoseksüel tavırlarda da bulunmuş herhalde ama edebi kimliği burada önemli olan. 46 senelik kısa ömründe üretken ve iyi bir yazar olmuş.
Kitapta neredeyse her konu hakkında sözler mevcut. Kimi sözleri çok doğru buldum, kimilerinde tebessüm ettim, kimilerinde yazara katılmadım ve kimilerinde sözü alalede buldum. Ama okuduğum için kesinlikle pişman değilim ki zaten oldukça kısa zamanda okumak mümkün.
Yazar bilhassa evlilik kısmında marjinalliğini ortaya koyuyor. Evlenmeye aşırı karşı. Evlenmek aşkı bitirir, bir ömür aşk olmaz, evlenmek gereksiz gibi fikirler apaçık ortada demek mümkün. Birçok konuda sözlerine katıldım yazarın ama bazı sözler sıradan desem yalan olmaz.
Yazarın kalemi ile yeni tanıştım. Diğer kitapları okumak da mutlaka isterim. Ayrıca herkesin okumasını tavsiye ettiğim bir kitap. Zaten çerez diyebileceğimiz türden. Alıntı, özlü söz vs. ihtiyaçlar için gelişigüzel bir sayfa çevirip yararlanılacak bir kitap.