2024 16. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2024 00:00
Yazarın Novella türünde ki ustalığının en iyi örneklerinden biri olan harika bir eser ve anlatım.Öyle ki intiharından önceki son eseri olan bu kitap savaş dönemi Avrupa nın durumu dramatik ve trajik etkilerini yaşayan tramvatik bireyin hikayesinden yola çıkar. Yazarın novella türü eserlerinde hikayeden daha çok karekterin ruhsal portresi ve yaşadığı duruma karşı olan psikolojik hikayesi anlatılır ki daha önce okuduğum Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu kitabı gibi burada da karekterin psikolojik hikayesi anlatılır. Bu hikayede Dr.B nin Gestapo tarafından psikolojik işkence yönetemi olarak "tecrit"edilmesiyle yıllar boyu hep aynı oda da hep aynı eşyalar la muhteşem bir hiçliğin ve yokluğun ortasına bırakılması gibi methodla Nazi kamp ortamından çok daha kötü bir durum da bırakılması anlatılır karekterin ağzından.Bu öyle bir işkencedir ki Dr.B bir başına günler, haftalar,aylar boyu düşünceleriyle baş başa kalır ki artık psikolojik olarak çözülmek üzeredir.Sonrası ele geçirdiği bir satranç tekniği kitabıyla bu izolasyon hali bir başka boyuta döner ki bu da hikayenin kalan kısmı. Dr.B nin hikayesi içinde kaldığı psikolojik gerilim hali ve izolasyon satırlarını okurken sanki karekterin yaşadığı izolasyonun benzerini yaşıyormuşum gibi bir etki bıraktı bende sayfalar,bir anlık böyle bir durumun tasviri bir parça tesiri altına aldı beni-ki bence bir hikaye anlatımını benim için olağanüstü kılan bunun gibi bir anlatım dili- ruhsal tasviri harikaydı karekterin. Yazarın psikolojiye olan ilgisi ve derin ruhsal karekter tasviri ve anlatımının doruk noktasına ulaştığı bir eser daha çok psikolojik bir hikaye gibi duruyor.Okunması kesinlikle tavsiye olunur.
SatrançStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020279,7bin okunma