Öncelikle şunu söylemeliyim ki; Yunus Emre'nin hayatına dair net bilgiler yok. Kimi yerde Tapduk Emre'nin kızıyla da evlendiği söyleniyor kimi yerde kızı var deniliyor. Od kitabındaki tüm bilgiler doğru mu kendi adıma söylemem gerekirse emin değilim. Neyse geçeyim kitap yorumuna.
Kitabın başlarında konuyu çözmekte biraz zorlandım ama sonra su gibi aktı. Molla Kasım'ın eline Derviş Yunus'un şiirleri geçer ve Molla Kasım onların bir kısmını nehire atar bir kısmını da ateşe verir. Sonrasında duyduğu pişmanlıkla Yunus'un hikâyesini kâğıda döker.
Yunus Emre ve eşi Elif (Sitare) oğulları İbrahim'in ölümüyle birbirlerine daha bir bağlanırlar. Ancak Allah Yunus'un elinden Elif'ini de alır. Diğer oğlu İsmail'i Satı Nine'ye emanet edip Sarıcaköy'den gider ve Çekikgöz Zulmünden sonra oğlu kayıplara karışır.
İsmail (Samuel) babası onu bulsun diye dualar eder. Köle pazarında satılıp cellat çırağı yapmışlardır onu. Oradan kurtulduğunda da eşkiyalık yapmıştır. Yunus Emre Tapduk Emre'nin dergahındadır. Yıllarca dergahta su ve odun taşımıştır.
İsmail cellatlığa ne kadar devam etti? Sonrasında ne yaptı?
Yunus Emre oğlunu aradı mı?
Yunus Emre Tapduk Emre'nin kızıyla evlendi mi?
Yunus Emre hangi mertebeye ulaştı?
Baba-oğul kavuştu mu? İsmail babasını affetti mi? Allah'a inancını kaybeden İsmail yeniden imana geldi mi?
Yıllarca dergahta insan sevgisi ve hoşgörüyü öğrenen Yunus Emre nasihatlerini şiir yoluyla sunmuş insanlara. Nur içinde yatsın, toprağı bol olsun.
Yunus Emre doğum yılı: 1238