2024 20. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2024 19:47
Kitaba başlamadan önce benim için bir sihirli değnek olacağını düşünüp, okuduktan sonra hırslanıp hayatımda dikkatimi toparlamak için bir şeyler yapacağım gibi bir hissiyata kapılmıştım. Ama öyle olmadı. Bana bildiğim bazı gerçekleri söyledi önce kitap. Ben bu bildiklerimi nasıl değiştirebileceğimi merak ediyordum. Bildiğim şeyleri tekrar okumak değil. Bazı değişiklikler yapmam gerektiğini öğrendim elbette ama bu tamamen irademe kalıyor yine maalesef :) Bunlar haricinde kitap bazı gerçekleri tüm çıplaklığı ile yüzünüze vuruyor. Dikkatimizi dağıtan unsurlar ile ilgili bilmediğim ve arka planda dönen hain senaryoları ben ilk defa burda okudum. Kitabın sonunda kendinizin değiştirebileceği %10-15'lik kısım ile yüksek ihtimalle elinizden bir şey gelmeyen %90'lık kısımla karşı karşıya kalıyorsunuz. Güzel bir gerçekçi yaklaşım sunuyor yani, kitabı da en çok bu yaklaşımı sayesinde beğendiğimi söylemeden geçemeyeceğim. Şöyle bir çelişkiye de dikkat çekmek istiyorum; dikkat dağınıklığının insanlığın eyleme geçme ve toplumsal sorunlar için ayaklanma yeteneğini elinden aldığı söyleniyor kitapta fakat dikkat dağınıklığının üstesinden gelmenin yolunun da arka planda dönen sebepleri kaldırmanın yolunun toplumsal olarak bir şeyler yapmak olduğu söyleniyor??? Kısır bir döngü var ve yazarın kendisi de bu noktada bence tıkanmış. Dipnot: Zalim iyimserlik kavramı bu sene öğrendiğim en çarpıcı kavramdı ve kitap bu yüzden bile gözümde 10/10 oldu.
Çalınan DikkatJohann Hari · Metis Yayınları · 20245,3bin okunma