Spoiler içerir
2024 166. kitabı
Topkapı Sarayı'nın başhekimi Hacı Musa, öğrencisi Feyra'ya doktorluk mesleğini layıkıyla öğretmiştir. Feyra haremdeki kadınları iyileştiren bir şifacı olduğu gibi Nur Banu Afife Sultan'ın da kira'sıdır. Yani Sultan'ın hem sağlığıyla ilgilenir hem de dış dünyayla bilgi alış verişini sağlar. Gemi Kaptanı Timurhan Murat'ın kızı Feyra Adalet annesini tanımaz. Yirmi bir yaşına geldiğinde annesinin kim olduğunu, o ölüm döşeğindeyken öğrenir. Nur Banu Sultan, Feyra'nın annesidir ve Feyra'nın bilgisi olmadan kendisine getirilen zehirli üzümleri yediği için de ölümü kaçınılmazdır. "Cecilia Baffo" diye sayıklar Sultan. Feyra, Cecilia Baffo'nun annesinin Venedik'te kullandığı adı olduğunu, annesinin babasıyla nasıl tanıştığını, ikinci Murat'la nasıl evlendiğini öğrenir annesinden. Ve Nur Banu Sultan'ın oğlu, Feyra'nın karın kardeşi üçüncü Murat... Düşmandır Venediğe... Planları korkunçtur! Nur Banu Sultan kızından doğduğu yer olan Venedik için yardım ister. Feyra deniz yolculuğu sırasında neler yaşar? Venedikte nasıl bir hayat yaşayacaktır? Üçüncü Murat'ın planladığı veba salgını, yangın ve savaşı engellemeye gücü yetecek midir? Kitap oldukça akıcı. İlk sayfalarda şaşırdığım yerler oldu. Timurhan Murat'ın kızı için ettiği bağlılık yemini. Üçüncü Murat'ın, Feyra'nın kardeşi olduğunu bile bile ona göz koyması... Romanda en çok üzerinde durulan konu veba... "Evlerden ırak," diyorum. Bu arada daha önce hiç duymuş muydunuz; kelebeklerin çoğalması veba salgınının geleceğine işaretmiş. Tarihi roman okumayı sevenlere kitabı öneririm.
ŞifacıMarina Fiorato · Arkadya Yayınları · 2016562 okunma