İzlanda Edebiyatından Harika Bir Eser / İşaret
2024 62. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2024 00:00
Kitabımız İzlanda edebiyatından bir kadın yazar olan Frida IsbergFrida Isberg eseri. Bol ödüllü ve oldukça ilgi çekici bir eser olduğunu söyleyerek başlayabilirim. Konusu ise ''yakın gelecek'' diyebileceğimiz bir tarihte insanların kendilerine 'Empati Testi' adı verilen bir çeşit testi yaptırıp yaptırmama kararına dayanan toplumsal bir çatışma. Aslında okurken çok da uzak hissetmeyeceğiniz gayet olası bir çeşit distopya diyebiliriz. Kitabı 6 farklı kişinin bakış açısından okuyoruz. Ve bu kişilerin hepsi toplumdaki farklı profillere sahip insanlar. Yaşları, çalıştıkları yerler, travmaları ve yapılan bu teste dair düşünceleri birbirinden farklı ve zaman zaman karşıt görüşlerde olan çeşitli insanlar. 'Empati Testi' ise insanların empati seviyelerinin ölçüldüğü ve 'toplumun iyiliği adına' yapıldığı iddia edilen ancak aslında temelde oldukça sorunlu ve insanların hak ve özgürlüklerini kısıtlayan bir test. Testin akıl sağlığı ve psikoloji konularıyla bağlantılı olduğu ve bunlardan destek alınacağı söyleniyor. Testi geçenler 'işaretlenmiş' kabul ediliyor, geçemeyenlerse 'işaretlenmemiş' olarak tabiri caizse damgalanıyor ve toplumda dışlanmaya, kalacakları yerler kısıtlanmaya, işlerinden çıkarılmaya başlanıyor. Yani aslında sistemin nasıl da olması gerekenin tam tersi şeklinde işlediğini görüyoruz. Benim kitapta en sevdiğim kısım; çeşitli insanların gözünden meseleyi oldukça farklı noktalardan, yaşam şartlarından ve gerçekliklerden ele alarak tartışmasıydı diyebilirim. Bu noktada yazarın çok iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum. Çünkü bir bölümü okurken 'Peki ya şöyle olsaydı?' dediğiniz nokta sonraki bölümlerde ele alınmış oluyor. Ayrıca yazarın bazı bölümlerde kadınların yaşadığı ve karşılaştığı zorlukları da ele almasını değerli buldum. Kısacası bahsettiğim konularda oldukça iyi
İşaretFrida Isberg · Domingo Yayınevi · 2024237 okunma