Merhaba arkadaşlar. Yıllar yıllar sonra yeniden Val McDermid ile yeni bir kitabı geride bıraktık. Sağlık olsun, yılda bir kitabını ancak bulabiliyoruz yazarın. Bu kitapta bizlere Tony Hill ve Carol Jordan eşlik edecek. Daha önceki iki eserde kendileriyle tanıştık mı, o kadar hatırlamıyorum ki. Bu hikaye yayınlanalı neredeyse 30 yıl olacak. Bu da o dönem şartları için değerlendirmeyi bir şart olarak ortaya atıyor. Neden? 90’lar aslında her yönüyle oldukça kaliteli yıllara tekabül ediyor ve bu yıllara ait kitap ve sinema sektörünün ben çok kaliteli olduğunu düşünerek okumaya karar veriyorum. Mesela 2020 sonrası çıkan eserlere baktığımızda genel olarak bir kalitesizlik, bir kendini tekrar etme modası aldı gidiyor. Hatta cinsellik dışında konu bulamayan polisiye, bilim kurgu, sözde aşk romanları piyasayı ele geçirmiş durumda. Bu zamanda kaliteli ve özgün konusu olan bir eser bulabilmek ne kadar önemliyse kitabın yazıldığı dönemlerde de kalite çok fazla ön planda olduğu için buna göre değerlendirme yapmak gerekecek.
Diğer yandan bir ‘Adli Psikoloji’ sürecine göre ilerleyen bir roman olduğunu özellikle belirtmek isterim. Yani her sayfası aksiyon her sayfa büyük bir merak barındırıyor dersek yalnızca yalan söylemiş oluruz. Bu alanda profil uzmanı olmaya çalışan bir grup genç polisle birlikte bizim ikili de olaya dahil oluyorlar. Amaç, nerede olduğunu ne yaptığını ve kime benzediğini bilmedikleri bir katili tanımlamak ve yakalamak. Buna heyecan katan kısım ise kimsenin izni olmadan bu katilin peşine düşmeleri. Burada hemen aklıma klişe polisiye senaryoları ve çıkarılacak engeller geldi. Daha başka ne olabilirdi ki, değil mi? Ayrıca toplamda bu işi peşinde 8 polis olacağı ve bunları adım adım tanıyacağımız için kısa notlar aldığınız kağıtlarınız da yanınızda olsa, bütünlüğü hiç kaybetmezsiniz diye düşünüyorum.
Ayrıca bir katil profili yaptığımızda dürüst olmak gerekirse hepimizin aklına fakir, hayatı zor şartlarda geçmiş, neredeyse kundaktan çıkar çıkma hapse girmiş, dış görünüşüyle bile sanki önce o doğmuş sonra hapishaneyi üzerine inşa etmişler denilen belirli tipler gelecektir. Maalesef bunu inkar etmenin anlamı yok. Zaten hapiste olan insanlara baktığımızda, daha doğrusu hapse atılan katillere baktığımızda da psikolojik sıkıntıları olan, ekonomik durumu oldukça kötü olan ve toplumdaki statüsü düşük bile olmayan hatta hiç olmayan insanlar olduklarını görürüz. Burada ise karşımıza çıkan sürpriz, bu defa katilin oldukça zengin, güçlü ve popüler biri olması. Bu bile üzerinde düşünülecek bir konu gibi gelebilir ama ardı ardına cinayetler işleyen biri için mantıklı bir açıklama getirmeye neden uğraşıyoruz ki? Bu işin mantığı mı var. Böyle deyince de katil ortaya çıktı, her şeyi söyledim zannetmeyin. Aslında katil, en başından beri belli. Mesele, cinayetleri onun işlediğini kanıtlamakta. Aslında böyle olmasa asla zevk alamazdım bu eserden. Genellikle katili aramak hep daha iyidir ama bazı suçlarda, hani suçlu bellidir böyle sizin hayalinizde size gülen bir tip canlanır ama ceza almaz ve bunun rahatlığından güler ya, ben o gülüşün adeta bozulup yok olması için mücadele edilmesini istedim. Baştan sona her acıyı kendi de yaşayan bir katil çıkmasını istedim. Teşekkürler.
Özellikle cinayetler hakkında ilk bilgilerin geldiği satırlar kan dondurucuydu. Bunun yanında bir cinsellik sahnesi ve ardından katilin nasıl ortaya çıktığını gördüğümde canımın yandığını hissettim. Neden? Ben bugün kısasa kısası bu tür durumlarda özellikle savunuyorum. Yani bir katil aynı zamanda bir tecavüzcü mü? Buna karşı yasalar ne önlem almalı? Bunun yeri bizim vergilerimiz olmamalı. Mesela bir tecavüzcü, bizim kazancımızla verdiğimiz vergiden alınan yiyeceklerle beslenmemeli. Tecavüze uğramış bir kadınımız bunu kabul edebilir mi? Tecavüzcüsü onun vergisiyle besleniyor. Ne acı. Bunun yerine ne olmalı peki? Bu suçu işlediği kanıtlanan her suçlu, öncelikle cinsiyet ameliyatı edilmeli. Daha sonra genelevlerde çalıştırılmalı. Bunlardan sağlanan gelirle de kız çocukları okutulmalı. Benim net çözümüm budur. Kısasa kısasım da budur. Bu yanlış mı? Bu kime yanlış geliyor bilmiyorum ama bana doğrusu bu gibi geliyor. Ölene kadar bunlara yıllarca hapiste bedavadan yiyip içmek olmamalı ceza.
Yazarın daha önceki okumalarımıza dair incelemelerimizi ve içeriklerini de ekleyerek yazımıza son verelim:
#13615701#134030470
Okumalarımız ise:
Gölgeleri Öldürmek
Kandaki Tel
Temiz İş
Hepimize iyi okumalar dilerim..