···Okunma: 26 Aralık 2024 14:29 Ekonomi ve İş Yönetimi alanında son zamanlarda yazılan en kaliteli eserlerinden başında geliyor. Kitabın içeriğinden bahsetmeden önce Zeynep Ton hocanın da hayat hikayesinden kısaca bahsetmek gerek. Bursa'da başlayan eğitim hayatı Üsküdar Amerikan Lisesi'nde devam ederken aynı zamanda başarılı bir voleybolcuydu. Spor bursu alarak Amerika'da Pennsylvania State University'de Endüstri mühendisliği eğitimi aldı ve dereceyle bitirdi. Sonrasında Harvard'da master ve doktora çalışmaları yaparak profesörlüğe kadar giden süreç başlamış oldu. Şu MIT Sloan İşletme Okulu'nda operasyon yönetimi grubunda uygulama profesörü olarak ders vermeye devam ediyor.
Bu kitabın yazılış amacını önsözde şu şekilde ifade ediyor: "İş dünyasında çalışan memnuniyetini ve şirket başarısını aynı anda nasıl yükseltebileceğimizin ayrıntılı bir analizini içeriyor bu eser. İş dünyasında uzun vadeli başarıya giden yolun çalışan memnuniyeti ve iş tatmininden geçtiğini vurguladık. Şirketlerin iyi iş stratejilerini benimsemeleriyle daha mutlu, daha üretken ve daha sürdürülebilir bir iş hayatının kapılarını anlayacaklarına inanıyorum."
Zeynep hocanın çalışmaları işletmelerin operasyonlarını yaparken çalışanları, müşterileri ve yatırımcıları aynı anda memnun edecek şekilde nasıl tasarlayıp yönetebileceklerine odaklanıyor. Genellikle saha çalışmalarını büyük perakende zincirleri üzerinde yaptı. Costco, Mercadano, Amazon, Four Season vb.
Özellikle pandemi sonrasında birçok şirketin aynı kısır döngüye girdiğini gözlemleyebiliyoruz. Ekonomik olarak dar boğazda olan, yönetimsel olarak çıkmazda olan şirketler kısa sürede beklenen iyileşmeyi nasıl sağlayabilecek? Çalışanları işten çıkarıp maliyetleri düşürerek mi? Akla her zaman ilk gelen çözüm önerisi bu oluyordu. Bu şekilde kârlılığı arttırıp, yatırımcıları ve yönetim kurulunu tatmin edebilirsiniz.
Fakat bu kısa vadeli bir çözüm. Başka bir yöntem daha var. İşte bu kitapla Zeynep Ton uygulamalı bir şekilde, örnek şirketlerden bahsederek bunu anlatıyor. Uzun vadede istikrarlı bir büyümeyi sağlamak, çalışanlarınıza yatırım yaparak onların mutluluğunu ve memnuniyetini arttırarak, işgücü devir oranını azaltarak yani işe giren-çıkanların sayısını azaltarak sağlıklı bir iş ortamı yaratmak ve tüm bunları yaparken şirketin karlılığını, prestijini ve ömrünü arttırmak mümkün.
Örgütsel psikologların da bize gösterdiği gibi, çalışanları gerçekten motive eden şey, aidiyet, başarı,takdir, anlamlılık ve kişisel gelişim duygusudur. Kitapta Kazma-kürek stratejisinden bahsediliyor. Bir yatırım veya girişim bağlamında, doğrudan değeri yüksek bir varlığa (altın gibi) yatırım yapmak yerine o varlığı bulmaya ve çıkarmaya yardımcı olacak araçlara ve hizmetlere yatırım yapma fikrini ifade eder. Yani şirket için altın madeni yüksek karlılık seviyesi ise bunu elde edebilmek için öncelikle çalışanlarınıza yatırım yapmanız gerekiyor.
Birçok şirket iş kalitesini çalışan bağlılığı anketlerine göre değerlendiriyordu. İşgücü devir oranının yüzde 50'nin çok üzerinde olduğu şirketlerde "Bağlılık puanlarımız yeni geldi ve çok iyi görünüyor" cümlesini duymak her zaman şaşırtıcıdır. Pek çok yönetici maaştan maaşa geçinmeye çalışmanın ne kadar zor olduğunu bilmediği için çalışanları takdir etmenin ya da havalı ama yetersiz sosyal hakların veya heyecan verici bir şirket misyonunun, çalışanların şirkette kalmasını sağlayabileceğini düşünüyor.