2024 24. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2024 14:17
Bu eser ilk baktığınızda bir çocuk kitabı gibi gelebilir. Aslında 12 çocuğun bir adada mahsur kalmasını konu aldığı için öyle düşünülmesi çok normaldir. Ancak 2. Dünya savaşını yakinen görmüş ve savaşmış bir yazar olan Golding bu eseri yazarken en masum varlıklar yani çocuklar üzerinden sembolik bir anlatımla dünya düzeni eleştirisi yapmıştır. Aynı 1984 ve Hayvan Çiftliği romanlarında olduğu gibi. Bir çok okur bu yüzden kitabı yarim bırakmış hatta okunması en zor romanlar sıralamasına girmiştir bu eser. Oysa ki bilinçli bir okuma yapıldığında eserin ne kadar akıcı ve bilinclendirici olduğu meydana çıkar. Zaten kitabın sonunda cevirmenligini de yapan Mine Urgan'in son sözü ile kitapla ilgili anlamadığınız tüm olaylar sade bir dille anlatılıyor. Kısaca bi özet gececek olursak; Adaya düşen uçak sonucu hayatta kalabilen 12 çocuk önce demokratik bir şekilde anlaşırken zaman geçtikçe vahşileşip duzeni zorbalıkla kurmaya çalışırlar. Ralph isimli çocuk adaleti, demokrasiyi temsil ederken; Jack, diktatörlüğü,zorbalığı ve faşizmi temsil eder. Ralph' in yanında yer alan Simon saf iyiliği, Jack'in yanında olan Rager ise saf kötülüğü temsil eder. Domuzcuk ismini verdikleri kilolu, kalın camlı gözlükleri olan çocuk ise aklı temsil eder. Ancak fiziksel görünüşü nedeniyle dışlamıştır. İşin ironik kısmı ise, yine onları kurtaracak çözüm ise Domuzcuktadır. Okuması çok zevkli bir eser ancak bu eseri okumak için odak noktaniz burasi olmalı. O zaman daha da verim alırsınız. Keyifli okumalar
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,5bin okunma