Steven Weinberg, 1979'da Abdus Salam ve Sheldon Glashow ile birlikte zayıf etkileşim ile elektromanyetik etkileşimin birleştirilmesine (elektrozayıf etkileşim) ve temel parçacıklar arasındaki elektromanyetik etkileşime katkılarından dolayı Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür. (Wikipedia)
Weinberg, İlk Üç Dakika kitabında evrenin ilk üç dakikasında gelişen olayları ve bu olayların altında yatan fiziksel temelleri derinlemesine ve aşama aşama açıklar. Bununla beraber yer yer okuyucuyu bilim tarihine çekerek evrenin genişlemesi ve CMB gibi evrenin kökenine dair fikir edindiğimiz keşiflerin keşfedilme süreçlerini anlatır.
Kitaptaki bazı sayıların günümüzde değişmesi ve kitabın yazıldığı yıllarda henüz keşfedilmemiş ya da hakkında pek bir şey bilinmeyenlerle ilgili daha net bir bilgiye sahip olmamıza karşın kitap hâlâ temel düşünce bakımından geçerliliğini ve güncelliğini korumaktadır. Dolayısıyla kozmolojiyle ya da evrenin kökeniyle ilginenlerin, merak edenlerin okuması gereken kitaplardan biridir. Uyarmakta yarar var; kitap, sizlere erken evren hakkında (ilk üç dakika) bir fikir sunar. Genel bir kozmoloji çalışması değildir.
Kitabın diline gelecek olursak bazı temel kavramları bilmeden elbette bir şey anlamayabilirsiniz. Dolayısıyla sıfırdan başlayanlar için gerçekten de zor bir kitap diyebilirim. Bu yüzden bu kitabı okumadan önce daha sade ve modern kozmoloji kitaplarından başlayıp kozmoloji hakkında genel bir fikir edinmenizin ardından İlk Üç Dakika'ya okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar diliyorum.