Puan vermedi·238 syf.····Okunma: 24 Ekim 2025 00:00 Merhabalar; okumaktan ciddianlamda zevk aldığım, çevreme önermekten sıkılmadığım, benim için kurmaca romanların şahı olan İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası kitabı ile geldim..
Puslu Kıtalar Atlası, maceraya atılmaya cesaret edemediğini düşünerek dünyayı düşlerinde keşfetmekle yetinen ve aynı hatayı oğlunun da yapmasını istemediğinden onu bir “şahit olma” macerasına yönlendiren Uzun İhsan Efendi’nin düşleriyle kurgulanmıştır.
Kitapta; olayların dönüp dolaşıp kendisine bağlandığı Bünyamin üzerinden bir yolculuk serüveni anlatılmıştır.. Hiç evden çıkmayan, sürekli uyuyup düşler kuran babasıyla ve kendisinin kim olduğuyla ilgili merak içerisinde olan Bünyamin bir türlü babasına merak ettiği soruları soramayıp kim olduğu konusunda varoluşsal sancılar çeken bir gençtir. Nihayetinde babası ve kendi kimliği üzerine sorgulamalarıyla macerasının fitili ateşlenmiş, merakının peşinden gidip babasının şerbetini içerek derin bir uykuya dalmıştır..İşte bu uykudur bahsedilen yolculuk..
Bu yolculuk; canlı gömüldüğü mezardan sağ çıkabilmek, bu “başarı”sının ardından Vardapet adlı bir lağımcı tarafından görev teklifi almak, bu görevi tamamlamak, babasını aramak, Ebrehe adlı hırslı ve şeytani karakter ile sınanmak, sorularına cevaplar bulmak, bu süreçte babasının öğüdünden çıkmayıp onun verdiği kitabın rehberliğinde cesaretle ilerlemek şeklinde devam eder ve Bünyamin’in “her şeyi anlaması” sonucu tamamlanır..
Babasının kim olduğu, hayatlarını nasıl idame ettirdikleri gibi macerasına başlarken sorduğu soruların hepsinin cevabını öğrenmiş ve yaşaması gerekenleri yaşamış olan Bünyamin artık yolculuğunu tamamlamıştır. Bu yolculuktan öğrendiklerini öğrenmek için okuyunuz sevgili okurlar..
Hem o kadar eğlenceli bir o kadar da akıcı ki.. Hiç sıkılmayacaksınız.. Birazı düş birazı gerçek iç içe geçmiş cümleler sizi mest edecek. Tavsiyemdirr..