VahşiVictoria Schwab (V.E. Schwab)
Evet başlıkta yazdığı gibi, bu defa kötüler insanları kurtarıyor.
Tabiki de hayrına değil.
Her şey Viktor ve Eli adındaki iki arkadaşın üniversite tezi için DoğaÜstü diye adlandırılan ve adı üstüne doğaüstü güçlere sahip kişileri araştırmaları ile başlıyor. Ve bu araştırma birisinin "kahraman" diğerinin de hapis kaçkını bir suçlu olması ile devam ediyor. Yaşanan olaylardan sonra birbirlerine azılı düşman haline gelen bu iki arkadaşın intikam hikayesini okuyoruz.
Kitapta çok fazla farklı zaman dilimi mevcut. Kitap hiç şu anı anlatmıyor, her bölüm "iki ay önce, 10 yıl önce, 5 yıl önce, 2 saat önce" gibi farklı zaman dilimlerinde geçiyor. Böyle bahsedince kafa karıştırıcı gibi gelebilir ama bazen bölüm başında zamana bakmayı unutup bölümü okumaha başlasam da konudan kopmadan hangi anı anlattığını gayet iyi anlayabiliyordum. Kitap bu konuda da ekstra başarılıydı. Kafa karıştırmadan bu kadar fazla zaman dilimini koordine bir şekilde okuyucuya anlatmak gayet etkileyici.
Kitabı aslında biz kahramanın açısından değil, villain karakterin açısından okuyoruz. Dürüst olayım, villain karakter anlatımlarını normalde pek sevmem. İt kopuk karakterler iğrenç tipler bana keyif vermez. Başlarda Viktor' un da bir takım bencilliklerine, kıskançlığına gıcık olsam da... Karşı taraftan öyle çok nefret ettim ki, Viktor gözümde bir yargı makinesi haline geldi.
Spoiler içeren karakter yorumu:
***
Kitap boyunca görüyoruz ki, Victor narsist birisi. Kıskanç ve hırsı çevresindekilere de zarar veriyor. İçinde yaptığı şeylere karşı biraz üzüntü duysa da eylemini durdurmuyor. Bir çocuğu öldürmeyecek kadar merhametli ama onu amaçları için kullanmaktan çekinmeyecek kadar da bencil.
Öte yandan Eli, tanrı kompleksine sahip birisi. Ve gördüğüm en dogmatik insan. Bu da onu daha çekilmez ve nefret edilmesi kolay yapıyor.Kendisine verilen yeteneği bir lütuf, bir işaret gibi görüp, diğer doğaüstü insanları öldürmeyi hakkı, görevi olarak görüyor. (Sana mı kaldı topraam. Deli dürtmüş manyak seni.)
Yukarıdaki iki karaktere baktığımızda Viktor' un kötü yanları daha insancıl ve tüm herkesin içinde bir nebze taşıdığı duygular. Hepimiz bazen benciliz, hepimiz bazen kırkancız, etrafımızı görmeyecek kadar hırslıyız. Ufak bir kırıntı kadar olsa da bunların hepsi bizlerde var. Bu da Viktor' u daha anlaşılabilir ve insancıl bir kötü yapıyor.
Lakin Eli' ın kötü yanları insancıl değil. Tanrı kompleksine sahip olduğu için kendisini diğer herkesten farklı görüyor. Her insanda kibir vardır, ama Eli kendisini insan olarak görmüyor. O kendisini seçilmiş kişi olarak görüyor. Bu yüzden kendisini insanı duygulardan tamamen arınmış bir kötüydü. Birisini öldüreceği zaman bunu öfke, nefret veya haz duygusu ile yapmıyordu. Aksine bunu bir görev bilinci ile yapıyordu, o kişileri öldürmeyi hakkı olarak görüyordu. İnsanları öldüreceği zaman onların yeteneği de kendisi gib pasif ve başkalarını etkilemeyen bir şey mi diye sorgulamıyor bile. Öldürdüreceği kişilere dair en ufak bir merak hissi bile hissetmiyordu. Bu bambaşka seviye bir kötülük.
***
Spoiler içeren karakter yorumu bitti.
Kitapta ayrıca hikayelerini gördüğümüz Sydney ve Mitch karakterleri de yer almaktaydı. Hepsi kendisini çok sevdiren ve merak ettiren karakterlerdi. Sydney üzümlü kekim, Mitch çikolatalı sütüm... Hepsinin hikayesi de çok güzeldi. Sydney ve Viktor' un ilişkisi bana Arcane dizisinden Silco ve Jinx' i hatırlattı. İkisinin de birbirlerini bulmaları, içinde oldukları durum, Sydney' in ablasının aynı Jinx'i(Powder) bıraktığı gibi ufakken bırakıp gitmesi... Çok fazla benzer an vardı.
Toparlayacak olursam kitap gayet akıcı, kısa bölümleri ve merak ettirici konusu, iyi yazılmış karakterleri ile benden koca bir 9 puan aldı. Sadece ufak tefek bazı kafamı kurcalayan noktalar olmuştu. O sebeplerden ötürü 10 veremedim. Kafamda oluşturdukları soruları da cevaplasaydı kitap daha mutlu olurdum.
SPOİLER:
Örneğin Dominic adındaki yaralı eski asker gerçekten çok büyük acı çekiyordu. Biz biliyoruz ki Sydney ölüleri yaralarını komple iyileştirerek diriltiyor. Dürüst olayım bi ara Viktor' un Dominic' in kafasına sıkıp daha sonra Sydney' e dirilttirmesini beklerdim. Yada ben olsam bunu teklif ederdim. Sonuçta adamın acısı gitti ama hala bir gözü kör, protez uzuvlara sahip ve vücudu yara dolu. Galiba kitapta Viktor' u okuya okuya bende acımasız oldum...
SPOİLER BİTTİ.
Eğer sizler de kahramanın gözünden değil de bir villain' ın açısından baktığımız bir intikam hikayesi okumak isterseniz kesinlikle tavsiye ederim. Bu tarzda okuduğum en keyifli kitaptı.
dominic'i öldürüp iyileştirmemelerinin sebebi dominicin muhtaç olması ve tek işe yarayan ilacın vic olmasıydı bence. bir de sydney'in diriltme özellikleri syd için çok karmaşıktı. ikinci kitapta daha da anladım bu durumu sanırım