İYİ HİSSETMEK
2025 yılının ilk kitabını bugün sizlerle paylaşıyorum.
Bu kitabı, depresyonda olan bir yakınıma psikoloğu önermişti. Onun tavsiyesi ile tanışmıştım. Psikoloğu ona çok iddialı konuşarak ' belki ilaca gerek kalmadan bu kitapla kendini tedavi bile edebilirsin' demişti.
İlk önce yazarını araştırdım. Dr. David D. Burns Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Pennsylvania’da psikiyatri alanında uzmanlaşmış, aynı zamanda okuduğu üniversitede Psikiyatr Ana Bilim Dalında uzman olarak görev yapmaktadır. İnsanları iyileştirmek için adadığı hayatında bu güçlü ülküsü ile her zaman övünmektedir. David Burns hastalar için hayatı kolaylaştırma çalışmalarına halen devam etmektedir.
Kitabın anafikri aslında depresyon için ilaç tedavisi yerine ' bilişsel terapi' yani düşünce terapisini oluşturmak. Aslında buna benzer birkaç kitap okumuştum. Düşünce yoluyla kanseri bile yenen insanları konu edinen kitaplar. Bu da düşünce yoluyla psikiyatrik hastalıkların yenilebilecegini anlatıyor. Tabii bu bütün hastalar için geçerli değildir bence. Herkes bunu başarma gücüne sahip olmayabilir. Ama kitabın, insanın özgüvenini yerine getirdiğini söyleyebilirim. Yol gösterici ve motive edici bir kitap. Psikiyatrik açıdan kendini iyi hissetmeyenlere ya da psikolojilerini güçlendirmek isteyenlere tavsiye edebilirim. Not olarak Psikiyatri biriminde görev yapan biri olarak hocalarımın bu kitaba bakış acılarını çok merak ediyorum. Tuğba Altun