Krallar ve Demokratlar
2025 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2025 11:29
Cemal Granda'nın bize armağanı ve büyük bir armağanı, bu armağan sayesinde gizli kalmış, üzeri örtülmüş ve söylenmeyen, hatta tam zıttı şeyler söylenen bir devlet adamı ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Devletin başı olan Cumhurbaşkanının ve devleti yöneten kadronun, hava karardıktan sonra başlayıp sabahın beşine kadar devam eden içki sofralarını öğrenmekteyiz. Bütün devlet meselelerinin bu masada konuşulduğu, tasarlandığı ve hayata geçirildiği ifade edilmektedir. Mustafa Kemal’in bu masada sabahlara kadar içmekten hastalandığı ve hayatının sonunu büyük acı ve ıstırapla geçirmesine sebep olan içkiyi, milletin gözü önünde içerek, “Ben geçmiş padişahlar gibi sarayda saklanarak içmem, milletimin içinde içerim,” diyerek hayatına son veren içkiyi her yerde övmesini görmekteyiz. Halkın adamı ve babası olarak tanıtılan Mustafa Kemal’in, Cemal Granda'nın sözleriyle, “Kafasında olan şeyleri tasarladıktan sonra sofra ahalisine sorar ve yine kafasındakini yapardı,” şeklinde tanımlandığı; hiç kimseyi dinlemeyen, istişare etmeyen ve ortak kararlar almayan, astığım astık, kestiğim kestik biri olduğu görülmektedir. Atatürk'ün Sansürlenen Mektubu
Tarih
Atatürk’ün Uşağı İdimCemal Granda · Hürriyet Yayınları · 197332 okunma