Jack London - Martin Eden Hakkında
2024 3. kitabı
Yazın hayatını çok kıymetli bulduğum Jack London'ın müthiş eserlerinin arasında belki de en iyisidir Martin Eden. Yazarın eşiyle çıktığı bir gemi seyahati sırasında kaleme aldığı bu eser deha örneğinden başka bir şey değildir. Eleştirmek söz konusu olduğunda bile kusuru az bulunabilecek bir eserdir ve okuyucusuna kattıklarını ölçmek bile yetersiz olacaktır değerini biçmek adına. Öncelikle roman Martin adında işçi sınıfına mensup genç bir adamın burjuva bir ailenin ferdi olan genç kadın Ruth'a sevdalanmasıyla başlar. Martin, genç Ruth'un aile evini ziyaret ettiğinde yaşamlarına büyük bir ilgi besleyerek kendindeki eksikliklerin utanç kaynağı olmasından rahatsızlık duyar çünkü Ruth'a âşık olmuştur ve kendi gibi birinin böylesine ilahi bir güzelliğe hiçbir anlamda yakışmadığını düşünür. Durum Ruth için aynı olmasa da Martin hayvanî cazibesiyle kızın ilgisini çekmiştir. Artık Martin sınırlı bilgisiyle Ruth'un yönlendirmesine ihtiyaç duyarak yeni bir hedef belirler kendine: Entelektüel bir hayat. Her gün halk kütüphanesine giderek kitaplar almaya ve bilgi dağarcığına yepyeni kavramlar kazandırmaya ant içmiştir. Neredeyse imkansız gibi görünen entelektüel birikim hayatının çeşitli dönemlerinde büyük zorluklar çıkarmıştır karşısına. Asıl mesleği olan denizcilik ile açıldığı deryaların ve kütüphanede keşfettiği hazinelerin beslediği zihni artık yazar olma hayalini iyiden iyiye perçinlemiştir. Dergi editörlerinin sebep olduğu hayal kırıklığından gerçek bir yazar olup yayınevlerinin peşinden ardı sıra koştuğu vakte kadar açlığın ve yoksulluğun pençesinde yaşam mücadelesi vermiştir. Martin'i yalnızca yaşadığı olaylara tanık olduğumuz için tanımıyoruz bu romanda. Yazarın müthiş psikolojik tahlil becerisi bizi bu karakterle bütünleştiriyor. Martin'in toz pembe sandığı ve ikiyüzlülüklerini görmediği burjuva rüyasından ve hayatın artıklarına layık görülen o bayağı bulduğu işçi sınıfından kendisini azat etmesini kendi yaşamımda gerçekleşen bir olay kadar net anımsıyorum. Ayrıca romanın yazıldığı dönemde alt sınıf ve üst sınıf ilişkisi ile Amerikan rüyasının etkisi eserin en temel unsurlardan birini oluşturuyor. Tıpkı Muhteşem Gatsby (Fitzgerald) romanında gördüğümüz ana karakterin kovaladığı o kusursuz burjuva yaşamının yanılsamadan öteye gidemediği yazarımız Jack London tarafından anlatılmaktan öte adeta yaşatılıyor. İçinde aşk, düşünce dünyası, kararlılık, Amerikan rüyası, sosyal sınıf, ideoloji ayrılıkları, yoksulluk ve hayal kırıklığı gibi temaları barındıran bu eser kesinlikle çok daha etkili incelemeleri hak ediyor.
Roman
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135,1bin okunma