2025 1. kitabı
“Hiçbir şey, bu kişilerin savaşa girmemeniz yönündeki öğütlerinden daha aykırı olamaz çıkarlarınıza: Hatırsız, onursuz, kazananın ödülü olacaksınız.” Roma Elçisinden Akhalılara Yazarın analizleri genel olarak çok akılcı. Kitaptaki her analiz, derinlemesine ve iyi düşünülmüş akıl yürütmelerden oluşuyor. Hayatın çok içinden bir kitap olduğunu, Savaş Sanatı gibi bilgelik içerdiğini söyleyebilirim. Bununla birlikte Savaş Sanatı kitabında yer alan strateji ve düşüncelerden çok daha uygulanabilir fikirler var. Devlet ve devlet yönetimi, devlet algısı, yönetim, yönetmek, strateji oluşturmak, liderlik gibi konularla ilgilenen herkesin özellikle okuması gereken bir kitap. Leviathan’la birlikte Batı Medeniyetinin düşünce dünyasını oluşturan temel kitaplardan biri olduğunu göz önüne aldığımızda, günümüzde yaşananları ve yaşananların perde arkasını derinlemesine okuyup sezebilmek adına herkese tavsiye edebileceğim bir kitap. Tüm olumlu yanlarına rağmen, yazarın bazı analizlerinde isabet olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim: Örneğin; yazarın, merkeziyetçi bir yönetime sahip bir ülkenin ele geçirilmesinin zor ama bir kez ele geçirildiğinde yönetilmesinin görece kolay olduğu düşüncesini ispatlamak kullandığı örnekler Osmanlı Devleti ile Fransa’ydı. Fransa için kullanılan argüman yanlış görünmese de Türklerin devletlerini kaybettiklerinde vatanlarını kaybetmemek adına küçük devletlere (beyliklere) bölündüğünü, dışarıdan gelen tehlike bertaraf edildiğinde ise tekrar merkeziyetçi büyük bir devlete dönüştüklerine tarih defalarca şahitlik etmiştir (Örneğin; sadece Anadolu’da yaşanan süreç: İlk beylikler dönemi, ardından Anadolu Selçuklunun gelmesi, Kösedağ savaşından sonra ikinci beylikler döneminin başlaması, ardından Osmanlının gelmesi, fetret devri, Osmanlı otoritesinin sağlanması, Kurtuluş Savaşında yerel direnişlerin başlaması, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulması). Buna karşın yazarın bu düşüncesinin Avrupa tarihi açısından son derece isabetli olduğu gerçeğini görmezden gelemem. Kitapta birkaç noktada daha kendimce şerh koyduğum düşünceler olmasına rağmen, çok keyif aldığım, bitmesini istemediğim kitaplardan biriydi. Sevgili Eşim, beni bu harika kitapla tanıştırdığın için çok teşekkür ederim. İyi ki varsın ve benimsin. :)
PrensNiccolo Machiavelli · Can Yayınları · 201920,3bin okunma