Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

250 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Thomas More'un Utopia'sı uzun zamandır okumak istediğim bi kitaptı ve beklentilerimi karşıladı diyebilirim. More, okuyucuya kendi düşüncelerini Raphael adlı karakter ile aktarıyor. Bunun nedeni de yaşadığı zamanın toplum yapısından kaynaklı olsa gerek. Kitap, hırsızlık ve ölüm cezasıyla ilgili bir konuşma ile başlıyor. Bu şekilde Raphael, çok beğendiği ve övdüğü Utopia'yı anlatmaya koyuluyor. Utopia çok düzenli ve biraz düşününce insanın sınırlarını zorlayan bir ada. Herkes üretici. Bekar erkek ve kadınlar haricinde herkes aynı kıyafeti giyiyor. Kıyafetler gösterişsiz. Kıyafet konusunda insanlar tek tipleştirilmeye çalışılmış gibi. Özel mülkiyet yok ve bundan kaynaklı olarak altın, elmas, para zenginlik ölçütü değil. Aslında şu an yaşadığımız toplumun yapısını düşünürsek Utopia'da özel mülkiyetin olmaması hakkında "hiçbir şeyin yokken zengin olabilirsin" diyebiliriz. İnsanların ihtiyaçları gerekli ölçüde karşılandığı için kimse fazlasına göz dikmiyor. Kitabı okurken bazı kısımlar saçma gelmedi değil. More toplumsal sınıfların olmadığını söylüyor fakat kölelerin olması bu düşünceyle çelişiyor. Ayrıca dini inanışlarda herkesin serbest olduğunu, kimsenin bu konu hakkında toplum tarafından zorlanmadığını söylerken bi taraftan da dini inanışı olmayan insanların toplum tarafından dışlandığını söylüyor. Evet sorarım sana More, neden? Kadın erkek eşitliğinin olması, özel mülkiyetin olmaması beni mutlu etti. Kitap okunmaya değer. Şu an yaşadığımız toplum yapısına çok ters. Okumuş olanlar bir kez de olsa "beni de al Utopia" diye düşünmüştür diye tahmin ediyorum. *Bu arada Mina Urgan'ın incelemesini de okuyun daha iyi kavrıyorsunuz bazı şeyleri.
Utopia
UtopiaThomas More · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202020,5bin okunma
·
2 görüntüleme
Pluto okurunun profil resmi
More, Platon dan etkilenmiş bir yazar. Bunun sonucu komünist bir ütopya geliştirmiş. Toplumsal sistemlerin bir kusuru olan cezayı da kölelikle süslemiş sanıyorum. Merak konusu. Kitabı okuyacacaklarıma ekledim.
idil sıla okurunun profil resmi
More'un Platon'dan etkilendiği kısım mükemmel devleti kurma amacını ele alması. Bu amaç ve kitapta geçen birkaç durum dışında ikisi arasında bir benzerlik göremedim ben. Demokrasi, savaş, toplumsal sınıf vb. gibi ikisini birbirinden ayıran başlıca özellikler ve düşünceler var. Kitabı okuduktan sonra yine düşüncenizi belirtmenizi isterim:)
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.