2025 1. kitabı
Kitap yaşanmış bir hayat hikayesi anlatıyor, kahramanımız Enric Marco. Herkesi hatta bence kendisini bile kandıran narsist karakter… İkinci Dünya Savaşında Almanya Flossenbürg toplama kampında kaldığını, Franko’ya karşı mücadele ettiğini ve bu uğurdaki insanları temsil eden bir örgütün başına geçen bir yalancının hayatını okuyoruz. Her yalanın olduğu gibi bu yalan da ortaya çıkıyor sonunda elbette. İspanya’da epey olay olmuş sonra tüm dünyada.Mario Vargas Llosa Cercas’a bunu sen yazmalısın demiş. Hatta kendisi bile çatışma yaşamış yazıp yazmama konusunda. Enric Marco’yu aklamak değil niyeti, sadece olanları yazmaya çalışıyor. Filmi bile çekilmiş bir süre sonra. Enric çok zor bir çocukluk geçirmiş.Annesi akıl hastanesine kapatılıyor ve kendisi orada dünyaya geliyor. Çocukluğunda asla bir ailesi olmamış, fazlasıyla acı çekmiş bir çocuk.Kitabın bazı bölümlerinde Enric beni bile kandırdı.Ona kızsam mı üzülsem mi bilemedim.Çok ama çok iyi bir kitap. Kiracısını okuyup hayran olduğum bir yazardı. Diğer kitaplarını merakla okuyacağım.
SahtekârJavier Cercas · Everest Yayınları · 2022106 okunma