·576 syf.····Okunma: 04 Ocak 2025 18:51 Bu metin radarıma New York Times tarafından hazırlanan 21. yüzyılın en iyi yüz kitabı listesiyle girmişti. Kitabı araştırdıktan sonra fark ettim ki aslında çok okunan ve çok sevilen bir metinmiş. Genel okurun düşüncesine ben de uyuyorum. Çok ama çok sevdim.
1900’lerin başında Kore’de başlıyor hikayemiz. Uzunca bir süre başkarakterimiz olacak kişi Sunja çıkıyor karşımıza. Genç yaşındayken evli bir adamla yaşadığı birliktelikten hamile kalır. Adamın evli olduğunu bilmiyordur ve öğrendikten sonra da gururuna yediremez. Aile pansiyonlarına gelen hasta bir din adamı ile yolu kesişir ve onunla evlenip Japonya’ya tanışır. Aslında tüm hikaye böyle başlar. Bu süreden sonra 1989 yılına kadar nesiller boyu ailenin yaşadıklarını okuyoruz bizler de.
Japonya’nın sömürüsü olan Kore’den göçen insanların vatansızlıkla imtihanını, dünya savaşları sırasında insanların yaşadığı zorluğu ve nesiller arasında yaşanan kuşak çatışmasını ilmek ilmek anlatıyor yazar. Anne olmanın, yıllar önce yaşanan bir günahın bedelinin ödenememesinin, aidiyetsizlik hissinin insanı hiçbir yerde var edememesinin altını çiziyor. Ve ele aldığı bunca önemli konuya rağmen metnin duygusu öfkeli değil kucaklayıcı, bağışlayıcı.
Uzun zamandır okuduğum en akıcı metindi. Elimden bırakamadım, nefessiz okudum. Olay odaklı bir metin olduğu için merak duygusu öyle baskın ki sürekli bir sonraki sayfada ne olduğunu düşünüyorsunuz. Metin benim gözümde bir edebiyat şaheseri değil ancak önemli konulara değinen, sürükleyici bir hikaye. Çok severek okudum.