·232 syf.····Okunma: 05 Ocak 2025 23:41 Zamyatin’in “Biz” romanı, totaliter rejimlerin birey üzerindeki baskıcı etkisini gözler önüne seren güçlü bir eleştiridir. Romanın geçtiği distopik dünya, tüm vatandaşların hayatını sıkı bir şekilde kontrol eden Tek Devlet tarafından yönetilmektedir. Burada bireylerin isimleri bile yoktur; her biri birer numarayla anılır (örneğin, ana karakter “D-503”). Bu numaralandırma, bireyselliğin tamamen yok edildiğini ve insanların yalnızca kolektifin bir parçası olarak görüldüğünü sembolize eder.
Tek Devlet’in amacı, bireyleri tamamen sisteme boyun eğen birer makineye dönüştürmektir. “Mutlak düzen” ve “mutlak mutluluk” adına, özgürlük, yaratıcılık, ve bireysel düşünce gibi insanın temel nitelikleri bastırılır. İnsanlar, camdan yapılmış evlerde yaşar ve her hareketleri devlet tarafından izlenir. Özel hayat ya da mahremiyet kavramları yoktur, çünkü Tek Devlet, bireyin değil kolektifin önemli olduğuna inanır.
Devlet, vatandaşlarının yalnızca mantıkla hareket etmelerini ister ve duygu ya da hayal gücü gibi “mantıksız” unsurları bastırır. Özgür iradeyi yok etmek için insanlar üzerinde cerrahi müdahaleler yapılır ve bireyler bu düzene uymak zorunda bırakılır. Her şey matematiksel kesinlik ve mantığa göre düzenlenmiştir. Roman boyunca Tek Devlet’in lideri Velinimet, tüm vatandaşlara sürekli olarak mutluluğun ancak özgürlüğün tamamen yok edilmesiyle elde edilebileceğini savunur.
Zamyatin, bu düzenle, hem kendi dönemindeki totaliter rejimlere (örneğin, Sovyetler Birliği’nde yükselen baskıcı yönetim) hem de gelecekte oluşabilecek benzer rejimlere dikkat çeker. İnsanların özgürlüklerini “mutluluk” ya da “güvenlik” adına gönüllü olarak devlete teslim etmesi fikri, romanın merkezinde yer alır.
Roman, bireyin özgürlüğünden vazgeçmesinin, insan doğasına aykırı bir durum olduğunu vurgular. Her ne kadar toplumun tamamı düzen içinde görünse de, bu düzenin altında biriken baskı, bireylerin kaçınılmaz olarak sistemi sorgulamasına ve direnmesine neden olur. Bu nedenle, Zamyatin’in mesajı açıktır: Totaliter rejimler, bireysel iradeyi yok ederek hem toplumu hem de insan ruhunu çürütür.