Puan vermedi·80 syf.····Okunma: 05 Ocak 2018 23:04 Eveeet nasıl başlamalıyım, nereden başlamalıyım yazmaya bilmiyorum. Tür itibari ile yoğun psikolojik incelemeler barındırmasından dolayı akıcı şekilde ilerlemiyor. Utanarak belirtmeliyim ki bazen cümlenin sonuna geldiğimde başını unuttuğumu fark ettiğim oluyordu. Bütün bir kitap boyunca Irene Wagner adında bir burjuvanın hayatına farklı heyecanlar katmak istemesine, bu cezbedici isteğin getirdiği yıkıcı etkilere ve kesinlikle ters köşe eden sona tanıklık ediyoruz. İsmine yakışır şekilde korkunun insan üzerindeki psikolojik etkileri etkileyici bir şekilde ele alınmış. Okurken empati kurabilen okuyucucalardan isenize bu korkunun negatif etiklerini üzerinizde hissedebileceğinizden eminim. Sona gelene kadar kafamda çokça senaryo kurup yıktım ama hakkını vermeliyim ki hiçbir son beni bu kadar şaşırtamazdı. Kitapta fazlasıyla güçlü betimlemeler yapılmış; baş karakterin duygu durumu, iç buhranları, yaşadığı gerilimler ve anlık kurtulmalarının verdiği rahatlamalar ince elenip sık dokunmuş bir bütünün en keyif verici ilmekleri çünkü sadece okumuyorsunuz, yaşıyorsunuz. Hayat üzerine çarpıcı çıkarımlarla sizi ikinci kez düşündürmeye itiyor. Sona gelmek gerekirse Stefan Zweig'in okuduğum üçüncü kitabı ve fark ettiğim ki baş karakterlerini hep burjuva olarak karşımıza çıkarıyor. Her kitap, bir karakterin burjuva hayatında eksikliğini tattığı duyguları derinlemesine bize aktaran bir seri niteliği taşıyor gibi.
Keyifli okumalar!