2025 4. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2025 00:21
Hachiko kitabı so yıllarda özellikle ilk okul kademesinde hatta 5. sınıflarda değerler eğitimi, hayvan sevgisi için okutulan bir kitap. Hachiko 1923 yılı sonlarında doğmuş Japonya’da doğmuş Akita cinsi bir köpek. 3 aylıkken üniversitede akademisyen Profesör Eizaburo Ueno tarafından sahipleniyor. Hachi, Japonca sekiz anlamına geliyor. Profesörün o zamana kadar sahiplendiği sekizinci köpek. Hachi her gün sahibi ile tren istasyonuna gidip onu sabah yolcu ediyor. Sonrasında eve gidip 15.00 treni ile dönen sahibini istasyona erken gelip karşılıyor. Sahibi bir gün iş yerinde ölüyor. Bıkmadan 10 yıl 15.00 trenini bekleyen köpek efsaneleşiyor. İsmine eklen -ko eki ile saygı ve sevgilerini ifade eden Japon halkı için manevi bir değer oluyor. Yazar bu hikayeye çok az kurgu ekleyerek kitaplaştırmış. Kara kalem resimler güzel ama Hachiko resmi ile bölüm aralarında verilen cümleleri sevmedim. Gerçek hikayeden bir-iki cümle içeren bu kısım sonraki bölümde yayılmaya çalışılmış. Sanki sürekli kendini tekrarlıyor gibi. Yazar biraz daha bir şeyler kurguya ekleyebilirdi. Yazarın sayfa sayısını çoğaltma gayreti beni rahatsız etti. Bunu yaparken içeriği doldurmakta zorlanmış.Hikaye çok güzel ama ben yazarı çok vasat buldum.Ticari kaygılarla yazıldığı çok belli. Kültürel değerlerin daha özenle ve okuyucuya saygıyla işlenmesi taraftarıyım. Kapitalizmin her şeyi paraya çevirdiği günümüz dünyasında kendini kullanılmış hissetmekten kaçış yok :((
Roman-Edebiyat
HachikoLeslea Newman · Yakamoz Yayınları · 20202,630 okunma