YÜZYILLIK YALNIZLIK
Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel García Márquez’in kaleme aldığı, 100 yıl boyunca bir ailenin tüm jenerasyonlarının hikayesini anlatan büyüleyici bir roman. İnanılmaz akıcı bir dille yazılmış ve olanları inanılmaz bir gerçeklikle size hissettirebiliyor. Mesela 4 yıl boyunca yağmurun yağdığı bir dönem var ve yağmuru çok sevmeme rağmen okurken benim bile yağmurdan bezmeme sebep oldu. Ben 14 günde bu kitabı bitirdim. Ancak, okuması oldukça zor ama okuduğunuz için de kendinizle gurur duymanıza sebep olan bir kitap. Márquez’in bu eseri, ona Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandıran en önemli yapıt olarak edebiyat tarihinde eşsiz bir yer edinmiştir. Ancak, kitabı zor kılan yönleri açıklamakta fayda var. Kitabın konusunu burada anlatmayacağım; küçük bir arama ile kısa özetine ulaşmak mümkün. Márquez, bu kitabı 1967 yılında (sadece 18 ayda) yazmış. Ancak eserin yazıldığı dönemin değerleri, günümüz beklentilerinden farklı. Örneğin, kitapta çok küçük yaşta kızlara aşık olunması ve evlenilmesi gibi, okurken beni zorlayan bazı konular işleniyor. Özellikle kitabın son kısmında, José Arcadio’nun hikayesinde yer yer şiddetin kullanılması, bu zorlukları artırıyor. Kitapta bol bol hayal kırıklıkları da yaşıyoruz. Tarih sürekli tekerrür ediyor ve yeni jenerasyon, eski jenerasyonun yaptığı hataları tekrarlıyor. Kitapta tarihin tekerrür etmesi biraz da büyülü gerçekçilik (magical realism) unsurlarıyla anlatılıyor. Ancak ben, bir biyolog gözüyle bu döngüyü genlerin bir sonucuna da bağlıyorum.
Kitabın adından da anlaşıldığı üzere en önemli tema yalnızlık. Kocaman bir aile olmalarına rağmen, tüm bireyler kendilerini yalnızlığa mahkum ediyorlar. Yalnızlık burada sadece bir kader değil, bazen bilinçli bir seçim olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Rebeca’nın hikayesinde bu tema vurgulanıyor. Rebeca, kendi dünyasına çekilerek toplumun dayattığı kurallardan sıyrılan bir karakter olarak yalnızlığı, özgürlüğün bir biçimi olarak deneyimliyor. Bu, yalnızlığın özgürlükle ilişkili olabileceğini etkileyici bir şekilde ortaya koyuyor.
Ursula karakteri, kitabın en güçlü figürlerinden biri olarak öne çıkıyor. Ailenin büyükannesi olarak, jenerasyonlar boyunca ailenin kaderini şekillendiren bir rehber rolünü üstleniyor. Ancak onun hikayesi, kör olduktan sonra çok daha etkileyici bir hal alıyor. Artık göremese de çevresindeki her şeyi hissederek ve algılayarak aile bireylerinin iç dünyalarına daha yakından görebiliyor ve biz okuyuculara çok daha derin karakter analizleri sunuyor.
Kitap yalnızca bireysel temalarıyla değil, aynı zamanda toplumsal ve tarihsel eleştirileriyle de dikkat çekiyor. Yüzyıllık Yalnızlık, büyülü gerçekçiliğin kusursuz bir örneği olarak okuyucuyu derin düşüncelere sevk ederken, Latin Amerika’nın tarihine güçlü göndermeler yapıyor. Kitabın geçtiği Macondo, büyülü bir kasaba olmanın ötesinde, Latin Amerika’nın tarihsel ve siyasal gerçekliklerini yansıtan bir mikrokozmos olarak karşımıza çıkıyor.
Bu bağlamda iki örnek öne çıkıyor. Birincisi, muz plantasyonu olaylarıdır. Bu kısım, Latin Amerika’nın sömürgecilik ve emperyalizmle şekillenmiş tarihine keskin bir eleştiridir. Kitaptaki grev, işçilerin katledilmesi ve olayların unutturulmaya çalışılması gibi detaylar, tarihteki gerçek bir olaydan ilham alır. 1928 yılında Kolombiya’da Chiquita Brands şirketinin (Türkiye’de “Çikita Muz” olarak bilinen marka) işçilerine yönelik baskılarına karşı yapılan grevde yüzlerce işçinin öldürülmesi, kitabın bu bölümü için gerçek bir temel oluşturmuştur. Márquez’in, muz plantasyonları ile çevrili Aracataca’da doğmuş ve büyümüş olması, bu hikayeye kişisel bir derinlik kazandırır.
Diğer bir örnek ise Albay Aureliano Buendía’nın savaşıdır. Bu karakter, Latin Amerika’daki devrimci hareketlerin ve iç savaşların alegorik bir yansımasıdır. Albay’ın hayatındaki sürekli yenilgiler ve hayal kırıklıkları, bireysel olduğu kadar toplumsal başarısızlıkların da bir sembolü olarak görülebilir.
Fantastik edebiyatı seven bir okur olarak, büyülü gerçekçilik tarzını deneyimlemekten büyük keyif aldım. Bu tarzı karamsar ve zor konuları anlatmak için harika bir yöntem olarak görüyorum. Bu kitap hem edebi hem de entelektüel açıdan oldukça zengin ve okurken kitabın değerini anlamakta zorlandığım zamanlar olduğunu itiraf etmeliyim ama üzerinde düşündükçe kitabın değeri kesinlikle artıyor.