2025 4. kitabı
Oskar, kalbi tertemiz, çalışkan, sessiz, yardımsever ve kendi hâlinde genç bir adamdır. Blum'ların çiftliğinde her işe koşturur. Bir gün ormanda bir canlının koşturduğunu görür. Onu yakalamak için tuzak kurar. Sonradan fark edeceği genç, yabani ve kimsesiz bir kızdır. Zavallı kız öylesine zayıf bir haldeki Oskar dayanamayıp sırtına alarak çiftliğe götürür. Çiftliktekiler kızı her ne kadar göz önünde görmek istemeselerde ona bakmasını isterler. Oskar ona iletişimi, dünyayı ve pekçok şeyi öğretmeye koyulur. Daha sonraysa kızın Oskar'a düşünceleri değişmeye başlar. Norveç edebiyatının yalın ve tok dilini gözler önüne seven Faldbakken'in en son Biz Beş Kişiyiz adlı romanını okumuştum. O eserinde bilimkurgu ve İskandinav edebiyatını zirvede bırakmıştı. Şimdiyse öyle kırılgan fakat aynı zamanda güçlü bir hikâyeyi bizlere sunuyor ki kitap bitiminde yüzünüzde buruk bir gülümeseme bırakacağına eminim. Hayatımızda nerede, hangi koşulda ve kimin tarafından yara alıp düşersek ayağa kalkıp devam edebilmeyi istememiz gerektiğini aşılıyor. Şehir hayatının o keşmekeşinde insanın omuzlarında bıraktığı o yükü en ağır şekilde görmemizi sağlıyor. Bu kez dramatik bir metin bizlere armağan etmiş. Gerek çevirisi gerekse yazarın güçlü kurgusu bu kitabı rahatlıkla okumanızı ve her sayfada merak duygusuyla bir sonrakine geçmenizi kolaylaştırıyor. Vahşi bir çocuğun ehlileşmesi mi yoksa çaresiz kalan genç adamın onun için çabalaması mı? Bu kitapta galiba Oskar'ın tarafına geçiyorum. Bana göre çocuk hikâyesinden çok daha fazlasıydı. Tam olarak hissettiğim yetişkinlere göre başucu hikâyesi demek daha doğru geliyor. Okunup vaktinizi heba etmeyeceğiniz nadide bir romana kim hayır diyebilir? O halde şimdi okumak için tam sırası. #zavallışey #matiasfaldbakken #timaşyayınları
Roman
Zavallı ŞeyMatias Faldbakken · Timaş Yayınları · 2024119 okunma