Öncelikle kitap okumaya uzunca bir ara verdikten sonra okuduğum, içinde kalmamı sağlayan, her yarım bıraktığımda merakla tekrar tekrar elime aldıran bir eserdir kendisi.
O yüzden kendisine bir teşekkür borçluyum, tekrardan kitaplara dönmem gereken dönemde bana yapabileceği en iyi dostluğu yaptı.
Yazarın daha önce Gece Yarısı Kütüphanesi isimli eserini okumuştum, aslında dilin kullanımı benzer, yine bizi olay odaklı bir anlatım tarzı karşılıyor ve sürükleyici bir konuyla, yalın bir dille akmaya devam ediyor kitap. Açıkçası kendi adıma okurken hiç zorlanmadım.
Konusuna baktığımızda ise Dünya'ya adım atan bir uzaylının bakış açısıyla insanlarla yeniden tanışıyoruz. Dünyada yaşayan bir matematik profesörünün edindiği bilgiyi yok etmek amacıyla uzaydan gönderilen bir uzaylı görevini gerçekleştirmek için geliyor ve dünyayla, insanlarla ve en önemlisi de duygularla tanışıyor.
Hepimizin içinde dönem dönem bulunduğumuz yeri çok seven, olduğumuz kişiyi, sahip olduğumuz duyguları, hissedebildiklerimizi ve hissedemediklerimizi, yeryüzündeki her şeyi sevgiyle karşılayabildiğimiz duygular yaşarız ancak bu dönemlerin arkasından bizi öyle anlar kovalar ki bir o kadar karanlık ve gaddar hatta bazen tüm bu sevgi dolu, kabul etmiş halimizi bile unutturur bize. Her şey boş gelir, her an anlamsız, amaçsız, tatminsiz hissederiz. İşte ben bu uçurumu hissettim bu eseri okurken.
Maddeci bir bakış açısıyla baktığımızda şu yeryüzünde belki hiçbir anlamı olmayan bir şeyleri geliştirmeye ve değiştirmeye çalışan, az gelişmiş belki de zavallı saçma zaafları olan o insanız. Ancak öyle bir pencere var ki işte o pencereden baktığınızda bizlerin zaafları, o farklı duyguların lezzetleri, hem mutlulukla taşabilen hem de üzüntüden hastalanabilen bir kalbe sahip olmanın derin ve anlamlı olduğu bir pencere- işte tam o sırada kitabın ismine hak verdim, çünkü cümlemin devamı şudur- "insan" olmanın anlamlı olduğu o pencere...
O pencerede sevginin, nefretin, sadakatin ve bazen ihanetin birçok anlamı var ve bunlar sadece isimlerinden ibaret değil, ki bu pencere bana çok daha yakın...
Kurguda bazı sekteler olduğunun ve sorgulattığının farkındayım ancak vermeye çalıştığı anlam açısından ben kitabı çok beğendim, benim için şans verilebilir ve okunabilir bir kitap, öneririm.