2025 1. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2025 18:48
" Dar kapıdan girmeye çabalayın. Çünkü kişiyi yıkıma götüren kapı büyük ve yol geniştir. Bu kapıdan girenler çoktur. Yaşama götüren kapı ise dar, yol da çetindir. Bu yolu bulanlar çok azdır.” Matta (Luk.13:24) / İncil Fedakârlık nedir, insan aşk için nelerden vazgeçer, peki ya ilahi aşk? Saflık için, Tanrı’ya tertemiz geri dönmek için, erdem olarak kabul edilen değerleri korumak için insan bazen kendi hayatını verebilir mi? Andre Gide, kendi yaşamından edindiği tecrübe ve deneyimleri kitaba yansıtmıştır. Romanın başkarakteri aslında kendisidir. Dar Kapı, ulaşılmak istenen, ancak ulaşılması ne kadar zorsa o kadar değerli olacak bir hayat gayesidir. İlahi aşk ile sevgiliye duyulan aşkı anlatmış Nobel ödüllü Andre Gide bu kitapta. İlahi aşkı, fedakarlığı, sevgiyi bize sıkılmadan çok güzel işleyerek anlatıyor. Ve beni en çok etkileyenlerden biri de bu kitabın yazarın kendi hayatından da kesitler içermesi oldu. Aşkın trajediye dönüştüğü bir eser. Başlamadan bitmek zorunda kalan bir aşkın. Babasını kaybettikten sonra annesiyle Paris’e yerleşen Jérôme Palissier, tatillerini düzenli olarak dayısının Normandiya kırsalındaki evinde geçirmeye başlar. Zamanla, kuzeni Alissa’ya âşık olur ve bir Ortaçağ şövalyesi gibi ona derinden bağlanır. Aşkı ve inancı arasında sıkışan Alissa ise, Jérôme’un ruhunun huzuru için duygularını bastırmayı, ondan uzaklaşmayı seçer. Dünyevi aşk içinde ilahi aşkı ve erdemi, beklemeyi, Tanrı’nın istediği gibi yaşamayı, fedakarlığı birbirlerine sabırı dileyen iki âşık bu şekilde sabretmeyi öğrenirler. Jerome’u tercih etmeyip başkası ile evlenen Alissa, bundan ğişman olsa da ilahi adalet, tanrının istediği bu yöndedir ve buna sabretmelidir. Jerome’da aynı şekilde aşkı için beklemeyi ve sadece onu sevmeyi, Alissa öldükten sonra bile devam ettirir. Alissa’da her nedense Mecnun’dan çok Leyla’dır. Cinsiyetleri yüzünden değil. Aşka olan yaklaşımlarından, seçtikleri rollerden Jerome’nin dar kapısı Alissa’dır ve o kapıdan geçemez. Alissa’nın dar kapısı Tanrı’dır ve o kapıdan geçer. Kimi ferah yolu tercih eder, kimi dar kapı’yı ve bu kapı iki kişinin geçemeyeceği kadar dardır.
Dar KapıAndré Gide · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20234,526 okunma