2024 154. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2024 23:48
Zaman zaman görüyoruz yazarlardan aforizmalar eserleri. İyi hoş da aforizma ne demek ki diyen arkadaşlara ilk önce ufak bir bilgilendirme geçelim ; Aforizma, Türkçe "Vecize" veya "Özdeyiş kelimeleriyle eşanlamlıdır ve kökü Eski Yunanca "bir gerçeği ifade eden kısa söz" anlamina gelen Aphorismos kelimesidir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere ; bence bir yazarı daha da yakından tanımak için aforizmaları yol göstericimiz olmalı , sizce de öyle değil mi arkadaşlar? 6 Şubat depremiyle daha da yakından tanıdığımız bilim adamı Celâl Şengör hocamızı bilmeyenimiz yoktur diye tahmin ediyorum. İşte yazarı "Bilim,Tarih, Atatürk, Yaratcılık, Eğitim, Felsefe, Düşünce, Toplum ve $ahsiyetler " hakkındaki engin düşüncelerini bizlerle paylaştığı bu eserle daha yakından tanımaya hazır mısınız ? Beynime en yer eden düşüncelerinden bir kesit sunarak incelememizi tamamlamadan önce diyorum ki herkesin kitaplığında yerini almalı bu kısa ama etkileyici eser. Şimdiden keyifli okumalar.. ●insanin ve hayatın gelip geçiciliğine şahane bir örnektir tarihi yapıları gezmek, bu insana kibrinin ne kadar yersiz olduğunu gösterir. ●Cehalet mutluluktur", derler, kat'iyen katılmıyorum. Cehaletin zarar verme potansiyeli, bilginin zarar verme potansiyelinden çok daha fazladır." ●siyasi coğrafya kaderimiz değildir. Bizim kaderimiz bin senedir Anadoludaki halkı dişarıya kapatmaktır. ●Mustafa Kemal'i anlamanin en iyi yolu Mustafa Kemal'in nasıl düşündüğünü anlamaktır. ●Ahlak, temelde kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapmamakla, zalim olmamakla ilgilidir. Bütün ahlakın, hattâ hukukun da temeli budur: Kendine yapılmasını istemediğini başkasına yaparsan, başkası gelir seni cezalandırır. yapamıyorsa toplum yapar. ●insanı insan yapan nedir? Düşüncelerini kafasında işleyebilmesidir. ●Sıfirdan yaratıcılık mümkün olmayan bir şeydir. ●Kütüphanenin olmadiğı yerde araştırma olamaz, bilgi olamaz, hattâ insanlık olamaz, Yenecek ekmek azaltılabilir ama alınacak kitap asla! ●Atatürk, ulusumuzun medeniyet meş'alesidir. ●Tarih, ders almasını bilene derslerle doludur. ●Bilimin gelişmesiyle insanoğlu çevreyle verimli bir diyaloğa girmiştir. Bugün insanlığın yaşadığı mürefteh hayat, bu diyaloğun bir ürünüdür. Denebilir ki Afrikalda açlıktan ölenler, Gazzede açlğa mahküm edilenler, bir doğa olayıyla kütle hâlinde katledilenler hayatımızin her yerde ve her zaman pek de müreffeh olmadığını göstermektedir. Ancak bu talihsiz durumlar tamamen aptalliğın ve cehaletin ürünleridir. ●Bilim, gerçeği bulduğunu değil, yanlışı teshis edip onu elediğini iddia eder, ●Tek tek özellerin birikmesi bilim değil, bilgi yığın oluşturur. Bilgi yığınından bilimin kendiliğinden çktiğı ise görülmemiştir.
AforizmalarCelâl Şengör · Masa Kitap · 202461 okunma