2024 16. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2024 14:01
##Spoiler İçerir ## “Akşam olunca uçaklar bomba atmaya başladı. O uçaklar bomba atmayıp da yolcu taşırken ne güzel görünürlerdi gökyüzünde…” “Ne ay ne güneş vardı Yeraltı’nda; onun için, Yeryüzü’ne göre yedi bin kat daha hızlı geçmişti zaman.” “Ama iki ayrı ülkenin insanları değişik şeylerden hoşlanıyorlar diye ille de savaşmalı mı?” Kitap, iki kardeş olan İlkay ve Ünal’ın iki taşın arasında bir geçit bulup içine girmesiyle başlar. Çok uzun bir yürüyen merdivenle inerler ve karşılarında bir liman, limanda da iki gemi görürler. Gemilerden biri sadece şişkoların yaşadığı Göbekistan’a diğeri ise sadece zayıfların yaşadığı Kemikistan’a gider. Ünal şişko olduğu için Göbekistan gemisine bindirilir, İlkay ise zayıf ve sıska olduğu için Kemikistan gemisine bindirilir. Gemiye binmeleriyle maceraları başlar. Kitap o kadar güzeldi ki okumaya doyamadım. Ayrıntılar ve isimler o kadar güzel düşünülmüş ki okurken hayran kaldım. Mesela Zayıfların ülkesinin başkentinin ismi Kemikkent, İlkay’ın gemide tanıştığı kişinin ismi Bay Çokkemik. Garip isimler Göbekistanda da çok, başkent Göbekyurtta herkes şişman Ünal’ın gemide tanıştığı kişi ise Prens Şişgöbek. Daha bunun gibi nice isimler vardı kitapta. Şişkolar eğlencelidirler, saat başı yemek yerler ve uyurlar ülkelerinde her şey yuvarlak ve geniştir. Zayıflar ise tam tersi sürekli hareket ederler biraz da kıskançtırlar, yemek yemeği sevmezler ülkelerinde her şey ince ve uzundur. Yazar, savaşı çocuklara çok güzel anlatmış, onların anlayabileceği seviyeye indirmiş. Savaşın kötü olduğunu, kazananın kendi kültür, değer ve yargılarından kopup benliklerini kaybetmesiyle, her yere hâkim olmak isterken asimile olabileceği vurgusuyla anlatmak istemiş. Kitap tahlili ve yorumun devamı için link profilde
Şişkolarla SıskalarAndre Maurois · Can Çocuk Yayınları · 2019715 okunma