2025 2. kitabı
Ahmet Ümit'ten okuduğum ilk kitap Patasana. Aslında Ahmet Ümit'in kitaplarını görünce okumaya bir çekinirim. Bir gazla başladım kitabı okumaya ama bu kadar sürükleyeceğini düşünmemiştim doğrusu. Bir yandan kazı işleri bir yandan Patasana derken sanki her iki çağıda yaşattı sanki ordaymışım gibi hissettirdi bana yazar. Okurken beğendiğim bir kaç cümleyi aşağıda bırakıyorum: - Salları, sığırları, koyunları, insanları yutan Fırat'ın içindeki dipsiz kuyular gibi bilgiyi bir anda emmek, tüketmek isteyeceksin. Ama öğrenmek kolay değildir, bir kaplumbağa gibi sabırlı, başı göklere değen yalçın kayaları un ufak eden rüzgar kadar inatçı olmalısın. - Platon, Şölen adlı yapıtında, Aristophanes'in bir konuşmasına dayanarak, insanın bir türünün dört kollu, dört ayaklı, iki başlı Androgynos adlı varlık olarak yaratıldığını, ama bu mükemmel yaratığı kıskanan Zeus'un onları ayırdığını, bu yüzden insanın ömrü boyunca hep öteki yarısını aradığını anlatıyormuş. - İnsanlar cehennem azabından korkmadan, iyi olabildiklerinde daha üst bir uygarlığın ilk adımı atılmış olacaktır. - Sadizmin kurucusu olan büyük Fransız felsefeci Marqus de Sade, ' İşlenilen tek bir cinayet vicdanınızı sızlatabilir. Ama cinayetler artmaya başlayınca, onlarca, yüzlerce kez tekrarlanınca, vicdan susar.
PatasanaAhmet Ümit · Doğan Kitap · 201029,4bin okunma