Ahmet Ümit
Bir coğrafyanın kanlı geleneği anlatılıyor Patasana''da. Anadolu''nun güneydoğusunda bugün yaşananlar ile üç bin yıl önce yaşananlar paralel bir biçimde gözler önüne seriliyor. Poe''nun öykülerindeki gizem, Christie''nin romanlarındaki klostrofobik ortam, Anadolu güneşinin parlak ışığı altında birleşerek etkileyici yeni bir biçime bürünüyor. Patasana trajik öykülerle dolu bir kitap, ama asla karamsar değil. Tüm iyi romanlarda olduğu gibi, Patasana''da da bilgelik, belirsizliğin üzerinde yükseliyor. "Patasana, özlemimi bir ölçüde gideriyor. Bu tür bir romanın da edebiyat olabileceğini kanıtlıyor. Sadece keyifle değil, merakla da okunuyor. Yeni ilgi alanları yaratıyor insanda. Ben, kendi adıma, Patasana''dan sonra Hititlerle ilgili başka şeyler okuma isteğini de duydum." Ülkü Tamer, Radikal "Bir kitap okudum, polisiyeye bakışım değişti! Ben ki polisiye sevmez, okumayı reddederdim, Patasana''yla birlikte, acaba böyle başka kitaplar var mıdır sorusuna geldim, kendi iradem, kendi beğenimle, kendi tavrıma ters düşerek! Ahmet Ümit''in son romanı Patasana, polisiye severler kadar sevmezleri de çekiyor kendine." Filiz Aygündüz, Milliyet
402 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2000

8/10 puan verdi
Zalimler Çağında Yaşayan Bir Alçak
Kayıp Tanrılar Ülkesi
Kayıp Tanrılar Ülkesi
kitabı incelemesinde yazardan bahsettiğim için bunda bahsetmeden incelemeye direk geçeceğim. Kitap bizi bu seferde MÖ 700 lü yıllara yani bundan 2700 yıl önceye götürüyor. Kitabın adı da olan
Patasana
aslında Hititler döneminin başyazmanı. Dönem Kral Pisiris dönemi yani Geç Hititler Dönemi. Normalde bilindiği üzere Krallar tabletlere
9/10 puan verdi
Polisiye roman sevmiyor olmama rağmen elime alınca bırakamayıp, bir sonraki sayfayı heyecanla çevirdiğim ve 2 günde okuduğum bir kitap. Olaylar öyle güzel iç içe bir şekilde işlenmiş ki Patasana 2700 yıl önce değil de günümüzde yaşıyor sanıyorsunuz. Sonunu güzel bir mesajla ve çözemeyeceğiniz bir sürprizle süslemiş yazarımız. Keyifle okuyacağınız bir kitap. Tavsiye ederim
9/10 puan verdi
Tarih kokan bir kitap olması benim içim artı bir puan. Gayet yalın bir dil ve akıcı bir üslup.Guzel, sürükleyici ve bilgi yüklü bir anlatımı var. Geçmiş ve gelecek arasında kurulan bir köprü ile devam ediyor eser. Yalnız şaşırdığım şey gerçekten insan kin denen o duyguya kapıldığı andan itibaren onun oyuncağı oluyor ve kendini kurtarmıyor.Geçmişte yaşanan olaylar, hatalar gelecekte gün yüzüne çıkartılarak alınıyor intikamlar beni gerçekten geren bir durum oldu. Tahmin edemediğim sonlu kitapları seviyorum. Burda da çok yorum yaptım kendi kendime ve yaptığım hiç bir yorumda geçmeyen birinin katil olarak karşıma çıkması şaşırttı yine.Harmalanan iki farklı hikaye, tarih kokan başarılı bir kurgu olarak dönüyor bize. Araştırmacı ruhuyla keyifle okunan bir eser çıkartmış Ahmet Ümit. Kitabın tabletlerle ilgili olan kısımlarını daha çok beğendim. Ama bu durum ana hikayeden(günümüzden) kopmama neden olmadı. Zaman geçişleri ve ayrılan bölümler oldukça kıvamındaydı. Dili her zamankı gibi yalın, yormadan okutuyor kendini...
9/10 puan verdi
“Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım.” Başlangıçta Patasana’nın neden böyle söylediğini anlamayıp onun kendisine haksızlık ettiğini düşündüm, ama kitabı okudukça söylediğine hak vermeye başladım. Ahmet Ümit’in kitabın sonuna kadar katilin kim olduğunu çözemediğiniz kitaplarını çok seviyorum ve bu kitap da tam olarak onlardan biri. Yine şaşkınlık içinde okudum kitabı. Bölümlerde geçmiş ve şimdiyi paralel anlatışı çok güzeldi, ama günümüzü anlattığı kısımdan çok Patasana’nın tabletlerindeki dili, ahengi, şiirsel tınıyı sevdim. Ahmet Ümit seven okuyucuların bu kitabı da çok seveceğine eminim. İyi okumalar:)
8/10 puan verdi
Patasana
İlk defa polisiye bir roman okudum, sıkılırım diye düşündüm ama okurken hiç sıkılmadan okudum . Roman gayet güzel ve akıcı bir dille yazılmış. Ahmet Ümit'in kalemine sağlık. Hatta öyleki kitabı elime aldığım zaman, elimden bırakmak istemedim. Her okuduğum satır bende merak uyandırdı. Sonunu merak ettiğim için, kitabı biran önce bitirmek
Puan vermedi
PATASANA... Değişik tarzda güzel bir kitap. Kitapta iki farklı zaman dilimi ve hikaye var. Gaziantep taraflarında kazı yapmakta olan arkeologlarin 3bin yıl öncesine ait saray yazmani Patasana 'nin yazdığı tabletleri bulur, arkeologlar o tabletleri çözer ve Hitit basyazmani Patasana' nin hayatı da kitapta anlatılır. Bi yandan da arkeologlarin kazı yaptigi bölgede gizemli cinayetler işlenir. Başta okurken sıkıldım açıkçası, ama sonra Patasananin imkansiz aşkı devreye girince kitap güzelleşti, birde cinayetler karışık bir hal alinca iki hikayede heyecanli bir hal aldı. kitabin Hitit dönemleri kisimini daha çok sevdim. Kitapta sevmedigim tek kısım kitapta ne kadar karakter varsa onlarin da aci bir hikayesi vardi, hepsini tek tek anlatıldı, hikayedeki karakterlerle kalmadi o karakterlerde tanıdıklarının aci hikayelerini de okuduk:)) baya kitap uzasin diye onun bunun hikayesine girilmiş gibi hisettim. Herneyse genel olarak güzeldi sonu da oldukça şaşırtıcı. O 3 cinayeti işleyen katilin o adam olacağı aklima bile gelmemişti çoğu kişiden suphelendim ama ondan suphelenmedim. Kitabi bu yüzden sevdim zaten sonu beni şaşırttı. Güzel bir Ahmet Ümit kitabiydi.
%75 (300/400)
7/10 puan verdi
Tavsiye ederim, herhangi bir Ahmet Ümit kitabı. Henüz bitirmedim ama sonunda da muhtemelen beklenmedik ve alakasız biri suçlu çıkacak böylece "şaşırtmacalı" bir son göreceğiz
402 syf.
9/10 puan verdi
Ahmet Ümit'in, sonuç kısmından tatmin olduğum ve beni çok şaşırtan romanlarından biri. Farklı bir üslup kullanıp, kurguda tarihi olaylardan beslenmesi ve olayların iki farklı zamanda ilerlemesi kitabı ilginç kılmış. Böyle iki farklı zamanda ilerleyen anlatım tarzını çok beğeniyorum. Hititlerin başyazmanı Patasana'nın geçtiği bölümler çok güzeldi. Yazarı hiç okumamış olanlar bu romanından başlamalı bence. İyi okumalar.
PatasanaAhmet Ümit · Doğan Kitap · 201025,8bin okunma
10/10 puan verdi
*PATASANA* Kendini, kralları, tanrıları yargılama cesaretini içinde barındıran Hitit' li Patasana' nın belki hiçbir zaman varolmamış bu karakterin; tarihte bir yerde mutlaka bu cesareti içinde barındırmış ve bir köşede öylesine unutulmuş aziz bir ruhun varlığını farkedebilmiş insanları hatırlatan Ahmet Ümit' e teşekkür ediyorum... Savaşın
10/10 puan verdi
İnceleme
Polisiye türünde ilk kitabım sanırım. Bu türe fazla ilgi duymadığımdan yahut bana hitap etmediğinden tercihim değildir. Fakat Ahmet Ümit'in bu kitabına şans vermekle başladım. Sonuçtan memnun kaldım. "Patasana" ismini Hitit kralının; Pisiris'in danışmanı, sarayın başyazmanı olan genç Patasana'dan alır. Fırat kıyısında yapılan Arkeolojik kazılar, okuru Patasana'nın yazdığı tarihin ilk resmi olmayan tabletlerine eriştirecektir. Aşkına, kralına, ülkesine, işine sadık olmayıp ihanet ettiğini anlatacaktır yazdığı tabletlerde. Kendisi için "ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım" diye bahseder. Kazı sırasında peşpeşe işlenen üç cinayet, okuru merak dolu bir yolculuğa çıkaracaktır. Geçmişte yaşanmış ve gelecekte yaşanacak olan olaylardaki sır perdesi aralanır. İhanet, merak, cinayet, gizem, tarih ve heyecanın harmanlandığı nefis bir polisiye olmuş. Yer yer gereksiz uzatmalar olsa da akıcılığı bozmamış yazar. Tavsiye ediyorum.

Ahmet Ümit
Ahmet ÜmitYazar · 39 kitap
Ahmet Ümit, 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da, Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü. Şiirleri, 1989 yılında Sokağın Zulası adıyla yayımlandı. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu Bir Ses Böler Geceyi, Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. Hem çocuklara hem büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve Olmayan Ülke kitapları ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk romanı Sis ve Gece, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından Kar Kokusu, Patasana ve Kukla yayımlandı. Bu kitapları Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek,Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ve Elveda Güzel Vatanım adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in, İsmail Gülgeç’le birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü ve Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? ve Bartu Bölükbaşı ile birlikte hazırladığı Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi adlı çizgi romanları da bulunmaktadır. Eserleri yirminin üzerinde yabancı dile çevrilmiştir. Yazarın tüm yapıtları Everest Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.