Patasana

Ahmet Ümit

2024 14. kitabı
Yazarın tarihi bilgileri çok titiz bir şekilde olay örgüsüne yedirerek vermesi eserde en etkilendiğim noktalardan biri oldu. İlk başlarda okurken yavaş ilerleyen ama ortalara doğru yaklaştıkça daha da güzel akan eser kitabı saatler içinde bitirmeme neden oldu. Katil bas bas bağırmasa da sizlerde benim gibi bir kaç akıl yürütme ile katili bulmakta zorlanmayabilirsiniz . Yazarın okuduğum diğer eserlerinde olduğu gibi burada da tarih ve mitolojik yaklaşımlar bulunuyor ama bunlar eseri daha sürükleyici hale getirmiş bulunuyor. Yazarın bazı noktalara fazla değinmesi nedeniyle ana temadan uzaklaştığı yerlerde oldu ama genel itibari ile okunulabilir bir polisiye eser.
PatasanaAhmet Ümit · Doğan Kitap · 201029,4bin okunma
Patasana, insanoğlu içindeki canavarı ilk keşfeden yazarlardan biri.
Puan vermedi·402 syf.·
2020 112. kitabı
Bir Ahmet Ümit macerası daha. Kitap, tarihin toprak altında sıkışmış taş tabletlerinin, taşlaşmış yüreklerimize bir feryat niteliğinde. Tarihin en eski yerleşim yeri olan Mezopotamya da Fırat nehri kıyılarında yapılan kazı çalışmalarında, ortaya çıkarılan 28 tablet ve bu tabletlerin çıkmasına kadar geçen sürede kazı bölgesinde yaşanan 4 cinayet. Hikaye sizi her an tetikte tutacak akıcılığa sahip. Kitabın temel konusu atalarının yüzyıllardan beri Hitit ülkesinde yazmanlık, kütüphanecilik görevi yaptığı Patasana' da yazgısı bu yolda olacaktı. Toplamda ulaşılan 28 tablet, Patasana' nın vicdan muhasebesinin bi örneği olacaktır. O yüzdendir ki Patasana şöyle başlayacaktır söze: " Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım. Tanrıların korkak haline getirdiği bir alçak. Alacakların en acınacak olanı, en tiksinti vereni. Yüreğini dalkavukluk, aklını düşmanlıkla besleyen sinsi bir saray yazmanı. Patasana, kendisine sevgi ile bağlı olan büyükbabası Mitannuwa ile babası arasında bir kalan çocuktur. Hayatının aşkı aşmunikal, Patasana için kendisini feda ederken sesini çıkaramayan ve bu vicdan azabi yüzünden intikam hırsına kapılır Patasana. Ama bu intikam bile istediği gibi sonuçlanmaz. Patasana yaptığı tüm hataların başkaları tarafından da yapılmasın diye tüm bu yaşadıklarını gizli bir sekilde tabletlere yazıp, kütüphanede özel bir bölmede gizler. Patasana yaşadığı tüm bu felaketlerden sonra bizlere öğütleri vardır: " ben bu tabletleri insanlar okusun istiyorum. Tanrılarına karşı grlsinler, diye değil. Kimsenin benim gibi acı çekmesini istemem ama insanların tanrıları, kralları, kendilerini tanımalarını isterim. Bu yüzden tabletleri yazıyorum. Belki böylece, iki ırmak arasındaki bu verimli toprakları kardeşlerinin kanıyla sulamak yerine sevgiyle ekip biçerler. Belki
2021 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2021 22:04
Öncelikle, bir Ahmet Ümit aşığı olduğumu belirtmek istiyorum. Yazar, kitaplarını öyle güzel bir şekilde bitiriyor ki ister istemez "o nasıl bir sondu öyle" diyorsunuz. Kitabımıza gelecek olursak,kitap içiçe geçmiş 2 ayrı öyküden oluşmakta. Birisi bundan 2700 yıl öncesi Hitit Krallığına aitken, diğeri bugünümüze ait. Olaylar, ilk başta tekdüze ilerlerken bir anda olaylar karışıyor ve asıl sürükleyicilik işte burada başlıyor. Cinayet romanı arayanlara kesinlikle tavsiyemdir. Kitapla kalın, öpüldünüz.
Patasana- Ahmet Ümit
·402 syf.·
2020 3. kitabı
Patasana, Ahmet Ümit'ten okuduğum ilk kitap oldu. Din, tarih ve polisiyenin harika bir şekilde harmanlanmış haliydi. Okurken çok keyif aldım ve hiçbir olay beklediğim gibi olmayınca çok şaşırdığımı söylemeliyim kitabın sonunda. Arkeologlardan oluşan bir ekip, eski tarih uygarlıkları zamanında yaşayan Hititli Patasana'nın tabletlerini ve o döneme ait buluntuları keşfetmek için kazı çalışması yaparlarken, bulundukları yörede çok saygın ve sevilen hacı settar'ın cinayet haberini alırlar. Kazı çalışmasını yöneten Esra, bu durumdan çok endişelenir ve kazıyı durdurup durdurmamak arasında kalırken kitapta heyecan verici olaylar yaşanmaya başlar. Kitapta bir bölüm günümüze ait, diğer bölüm ise Patasana'nın tabletinin yazıldığı kısma ait. Yani dönüşümlü olarak zamanda yolculuk yapıyoruz. Çok severek okudum ve Ahmet Ümit'in kalemini çok sevdim. Tavsiye ederim. İyi okumalar.
mutlaka okuyun
2020 61. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2020 17:47
Kızı Gül’e ithaf ettiği Patasana isimli kitabında olaylar zengin bir tarihi geçmişi olan Gaziantep’te bir arkeoloji kazısında geçmektedir. Bu kazıda, Patasana isimli bir antik bir yazarın tabletlerine ulaşılmaya çalışılmaktadır. Bu tabletler insanlık tarihinin en eski yazıları olabilecek nitelikte olup, bu çalışma bilimsel dünyaya büyük katkı sağlayacaktır. Patasana krala hizmet eden bir yazardır ve kralın belirlediği şeyleri yazmakla sorumludur. Bununla birlikte Patasana, kendi hayatından kesitler de kaleme almıştır. Bu hikayede, Patasana’nın kralın cariyesi olan Aşmunikal’e olan aşkından ve bu aşkın elinden alınmasına sebep olan kraldan aldığı intikamdan bahsedilmektedir. Bu kazı çalışması, Esra’nın direktörlüğündeki akademik bir ekiple ilerlemektedir. Bir sabah yüzbaşı Eşref, Esra’ya bir cinayet haberi verir. Esra ilk olarak aşırı dinci bir grup tarafından cinayetin işlendiğini düşünmektedir. Bununla birlikte yüzbaşı Eşref teröristlerden şüphelenir. Esra bu durum karşısında kazı çalışmalarına devam edip etmemek konusunda şüpheye düşer. Her ne kadar buldukları tabletler bilimsel geçmişe ayna tutacak önemli bir bilimsel buluş olsa da, yerel halktan bazı kesim bu çalışmalardan rahatsızdır ve Esra zaman zaman ölüm tehditleri almaktadır. Sonuçta can güvenliklerinin daha önemli olduğunu düşünür. Bu cinayetten sonra korkusu iyice artan Esra, bu durumu ekibiyle paylaşır fakat ekibi çalışmalara devam etmek ister. Böylece çalışmalar hız kesmeden devam eder, fakat çok geçmeden iki cinayet daha gerçekleşir. Esra bu cinayetlerin sebebini ve katilin kim olduğunu Eşref’le birlikte çözmeye çalışır. Acaba katil içlerinden biri midir? Bu esnada Eşref’le aralarında bir yakınlık oluşmaya başlar. Son olarak bir cinayet daha olur ve bu cinayet tüm ekibi derinden sarsar. Tabletler
2019 42. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2019 22:28
Eger polisiye seviyorsaniz Ahmet Umit i, tarihe merakiniz varsa Patasana yi kesinlikle okuyun derim. Eserlerini keyifle okudugum onde gelen yazarlardandir Ahmet Umit. Patasana yida ayni buyuk keyifle okudum. Okumanizi tavsiye ediyorum...
2023 19. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2023 05:52
Anadolu hayatına ışık tutan ve Hititler hakkında bilgiler bulunan bu kitaptan sonra Hititleri araştırma merakım arttı. Açıkcası tarih kitaplarını karıştırıp biraz da araştırdım. Biraz kaotik bir ortamla Ahmet Ümit, bizlere verdiği gizemi yine kendisine yaraşır şekilde yansıtmış.
2021 6. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2021 13:17
Uzun zamandır böyle akıcı bir kitaba denk gelmemistim. Uykusuzluktan ölmek üzereyken bile elimden bırakamadım son sayfasina kadar merakla okunacak okurken de öğretecek bir kitap.Tarihe ilgi duymaya başladım her açıdan dolu dolu soluksuz okunacak bir eser.
2023 64. kitabı
Okunma: 23 Mart 2023 14:42
"Aşk ulaşamayacağın birini abartarak, onun kafandaki ideal kişi olduğunu sanarak tutkuyla bağlanmaktır. Aradaki engeller ne kadar artarsa bu yanılsama o kadar tutkulu olacaktır." Beni #ahmetümit 'e bulaştıran kankama sesleniyorum: kaannnkaam! Kaaannnkaaamm! Hepsi bitti yeni kitap al kanka (: Efenim bir #patasana furyası dönüp duruyordu. Herkes yazarın bu kitabını övüyordu. Nasıl meraklanmayayım (: Ama dedikleri kadar varmış ha bayıldım. Canım yazarın bu kitabında Nevzat Başkomiser yok. Bu hikaye doğuda bir kazı alanında geçiyor. Karakterlerden biri arkeolog diğeri ise rütbeli bir asker. Tarihin ilk yazılı kayıtlarını bulmuşlar önemli buluş tabi. Bir grup bilim insanı hepsi ama kazıdıkları alan yüzyıllardır kutsal sayılmış bir yer. Burada kazı yapmaları çok zordu ama destekçileri vardı. Ve bir gün o destekçi öldü. Üstelik bu bir cinayetti. Sonra sırayla başkaları farklı şekillerde öldüler. Tabi bunu kszıdıkları yerin lanetine yoran çevre halkı da vardı. Ama araştırdıklarında ölümlerin elli yıl öncesi ölümlere benzerliğini öğrendiler. E katil hortlamadı ya, kim öldürdüğü? Peki ya Patasana'nın tabletleri, onlar olayın neresindeydi? Yine mistik bir yolculuk, bol satır arası mesajları (: tabi ki bayıldım bu kitaba. Dehşet ve ibretle tavsiye ederim
2021 68. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2021 11:00
Kesinlikle kitabın başından sonunu asla tahmin edemediğim , ters köşe olduğum bir kitap oldu. Kitabın kurgusu, anlatımı harikaydı. Bir arkeolojik kazıda Hitit sarayının başyazmanı Patasana'nın itiraflarını yazdığı tabletlerin bulunması ve çözümlenirken başlayan cinayetler anlatılıyor. Patasana'nın yaşadıkları , yazdıkları çok etkileyiciydi. Bir tablet ,bir günümüzü anlatması kitabı daha da heyecanlı kılmış. Kitapta ölümü, öldürmenin insanoğlu için bir gereklilik olduğunu anlatıyor.

Ahmet ÜmitYazar · 39 kitap
Ahmet Ümit, 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında, Moskova’da, Sosyal Bilimler Akademisi’nde siyaset eğitimi gördü. Şiirleri, 1989 yılında Sokağın Zulası adıyla yayımlandı. 1992’de ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece yayımlandı. Bunu Bir Ses Böler Geceyi, Agatha’nın Anahtarı, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adlı polisiye öykü kitapları izledi. Hem çocuklara hem büyüklere yönelik Masal Masal İçinde ve Olmayan Ülke kitapları ile farklı bir tarz denedi. 1996’da yazdığı ilk romanı Sis ve Gece, polisiye edebiyatta bir başyapıt olarak değerlendirildi. Bu romanın ardından Kar Kokusu, Patasana ve Kukla yayımlandı. Bu kitapları Ninatta’nın Bileziği, İnsan Ruhunun Haritası, Aşk Köpekliktir, Beyoğlu Rapsodisi, Kavim, Bab-ı Esrar, İstanbul Hatırası, Sultanı Öldürmek,Beyoğlu’nun En Güzel Abisi ve Elveda Güzel Vatanım adlı kitapları izledi. Ahmet Ümit’in, İsmail Gülgeç’le birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Çiçekçinin Ölümü ve Başkomser Nevzat-Tapınak Fahişeleri, Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) ile birlikte hazırladığı Başkomser Nevzat-Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? ve Bartu Bölükbaşı ile birlikte hazırladığı Elveda Güzel Vatanım-İttihatçıların Yükselişi adlı çizgi romanları da bulunmaktadır. Eserleri yirminin üzerinde yabancı dile çevrilmiştir. Yazarın tüm yapıtları Everest Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.