Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi ve son olarak OSMAN …
Ayfer TUNÇ’un kalemi o kadar sağlam ki hem çok yerinde detaylara değinip hikayenin inandırıcılığını arttırıyor hem de detaylarda boğmadan kitapların sürükleyiciliklerini arttırıyor . Öyle ki ben gerçekten bir Şebnem , Osman, Teo, Gazi vs olduğuna inanıyorum artık . Kimine nefret ve tiksintiyle bakıp kimini acaba şu an ne yapıyor diye merak ettim okurken.
Osman kitabı Yeşil Peri Gecesinde Şebnem’in bahsettiği kişi ve olayları bir de Osman ın gözünden , onun günlükleriyle görmemizi sağlayan tamamlayıcı bir kitap . Ayfer Tunç yalnızca Osman ın gözünden olayları göstermekle yetinmemiş çeşitli kişilerin röportajlarından da Osman’ a ,Şebnem’e ve olaylara bakmamızı sağlamıştır .
Bu seçimi kitap hakkında verdiği bir demeçte , insanın kendi hakkında objektif kalamayacağını düşünüyordum , diyerek yaptığını açıklamış. Çok da yerinde olmuş bu yazım tarzı. Nitekim Osman ın günlüklerindeki dilinde hep kendi haline ağlayan hali dikkat çeker . Son günlüğünde dahi başına gelenleri şanssızlığına bağlamaya çalışır .
Bu duruma ek olarak röportajlar, Osman’ın hayatına dokunup geçen basit insanları da tanıma fırsatı edindirir . O insanların olayları işlerine geldiği gibi değerlendirmesi , acımasızca yargıları , tuzu kuru halleriyle yaptıkları toplumsal kınamayı tüm çirkinliği ile okursunuz . Kimine yakın hisseder kiminin iki yüzlülüğünden tiksinirsiniz .
Örneğin Osman ‘ın yakın arkadaşı Çağatay’ın içten içe yıllarca Osman’a karşı hissettiği hasedi görür insanların iç dünyasını görememenin garabeti ile yüzleşirsiniz .
Ya da Ersin’in kendini ve ailesini tertemiz anlatmasına şiddetli bir tiksinti hissedersiniz . Hoş kapak kızında yaptığı yorumlardan sonra çok da şaşırmadım . Bu yüzden diyebilirim ki ; Ayfer Tunç karakterleri o kadar iyi işlemiş ki ilk kitap ve son kitaptaki kişiler birbirlerine çok uygun tavırlar sergilerler . Bu da hikayenin inandırıcılığını arttırıyor haliyle .
Ayfer Tunç gibi (kitap hakkındaki demecinde bahsetmişti ) benim de en çok hoşuma giden Gazi ve Yonca‘nın anlatımıydı . Olayları en objektif değerlendirebilen iki insandı .
Kısaca , üçlemeler bittikten sonra 3 kitap okumuş olmaktan ziyade hayatınıza yeni insanlar almış olacağınız bir dizin.
OsmanAyfer Tunç · Can Yayınları · 20208,3bin okunma