2025 2. kitabı
Öyle derin öyle manâlı asla sıkılmaya fırsat bulamayacağınız muazzam bir kitap,binlerce yıl önce evli olduğu hâlde Burkay'ın başka bir kadına aşık olup karısını bu uğurda kurban adamasını,bunun üzerine karısının kıyamete kadar dünyaya her gelişinde ızdırap çekesin bedduası etmesi ve bunun kabul görmesi ile Burkay'ın yıllar sonra Selim Pusat'ta reenkarne oluşunu anlatıyor.Oyle bir akıcılık öyle bir sürükleyici dilde kelimelr birbiriyle âdeta dans edercesine sizi içine aliveriyor.Selim Pusat'in kralcilik suçlaması ile askerlik görevinden alınması ve bunun üzerine içine düştüğü boşlukta kendini hatalar yaparken,kendine karşı koyamadığı şekilde karısı Ayşe Poyraz in öğrencisi ve eski öğrencisi Leyla (Hanzade) ye aşık olmasıyla bir girdaba giriyor.Ustelik Atsızın öğretmenlik yaparken yeşil gözlü bir öğretmene aşık olduğunu bir gün onun dolabına aşk mektubu koyduğunu ama mektubun hiç ulaşmadığını,tam olarak bu gerçeği de kitaba çok güzel bir şekilde geçirmesini görüyoruz.Bana göre burada Selim pusat ülküsünü unutup kendini boş işlere kaptıran türk gencini temsil ederken, arkadaşı Şeref ise Selim'in vicdanını temsil ediyor. Herkeste olduğu gibi mutlak surette benim için de büyük mahkeme kısmı can alıcıydi,nice gelmiş geçmiş tüm komutanlar ve peygamberler temas kurduğu herkesin kendinden şikayetçi olduğu o meydanda Selim pusat kendini savunmaya çalışıyor,ama kendisi de kendisini bu aşk yüzünden suçluyor bulunuyordu.Velhasil kelâm en nihayetinde selim pusat binlerce yil önce aldığı bedduanin bedelini tekrar ödemek için başka bir bedende başka bir şekilde tekrar ödemek için yeniden dünyaya gelmek üzere yol almaya başlamıştı. Kalbin benim olsun diyorum, çünkü mukadder… Cismin sana yetmez mi? Çabuk kalbini sök, ver! Yoktur öte âlemde de kurtulmaya bir yer! Mutlak seveceksin beni, bundan kaçamazsın Vaktiyle bir Atsız varmış derlerse ne hoş! Anılmakla hangi ruh olmaz ki sarhoş?”
Kitap Alıntısı
Ruh AdamHüseyin Nihâl Atsız · Ötüken Neşriyat · 201934bin okunma