Yıllardır evlilikten korkan biri olarak bu kitabı okumam gerektiğine karar verdim. Bu korkumuz normal çünkü çoğumuza aşkın, evlenince veya çocuk sahibi olduktan sonra bittiği öğretilmiştir. Bu yüzden iyi ki okumuşum diyorum. Çünkü aşkı ne atılan imza ne de dünyaya gelen bebek bitiriyor. Aşkı; anlayışsız, saygısız ve sevgisiz insanlar öldürüyor.
Kitabı bitirdiğinizde, aslında bu kitapta bilmediğiniz çok da bir şey olmadığını fark edeceksiniz. (En azından kağıt üstünde biliyorsunuzdur çünkü uygulamada gösterme olgunluğunu çok azımız başarabiliyor.) Ama buna rağmen insana birçok hayat deneyimi ve farklı bakış açıları kazandırmayı başarıyor.
Doğan Cüceloğlu kitabında kendi okurlarının yolladığı hayat hikayelerine yer vermiş. Kimisi üzücü kimisi de insanı mutlu eden mektuplar bunlar. Kitaptaki didaktik havayı bozduğu için de bence çok iyi olmuş. Çünkü kağıt üstünde bildiğiniz şeyleri size başka birinin tekrar etmesindense, yaşanmış gerçek hikayeler daha akılda kalıcı ve sürükleyici oluyor. Ve bu mektupları okuduktan sonra korkulan şeyin evlilik değil, evleneceğiniz insanı yanlış seçmek (veya seçmek zorunda bırakılmak) olduğunu anlıyorsunuz.
Bunun çözümüyse çok basitmiş; öncelikle Evlenmeden Önce kendimizin bu olgunluğa erişip erişmediğini kontrol ediyoruz, ardından evleneceğimiz eş adayıyla yine altını çizerek Evlenmeden Önce uzunca ve detaylıca tanışıyoruz. Çünkü ömrünüzü geçirmeyi planladığınız bu insanla tanışmadan evlenmeniz düşünülemezdi tabii ki. Uzunca ve detaylıca dedim çünkü tartışılması gereken o kadar çok şey var ki saymakla bitmez.
Ne yazık ki günümüzde bu özgürlüğe sahip olamayan insanlar hâlâ var. Kitapta bu durumdaki insanların mektuplarına da yer verilmiş. Çoğu mutsuz sonlu olsa da hâlâ umut ışığı olan hayat hikayeleri de var...
Uzun lafın kısası evlilik bu hayatta verebileceğimiz en önemli karar. Bir kitap okumakla da bunun profesörü olmak mümkün değil. Elimden geldiğince bu tarz kitaplar okuyarak kendimi geliştirmeyi düşünüyorum çünkü bir kitabı bile bakış açımı değiştirmeyi bu kadar başardıysa diğer kitaplarını düşünemiyorumm.
Keyifli okumalar dilerim ♡