···Okunma: 29 Aralık 2024 23:00 GÜLÜN ADI
Yazar: Umberto Eco
"Bizler kitaplar için yaşıyoruz. Kargaşa ve yozlaşmanın egemen olduğu bir dünyada hoş bir görev bu."
✧
"KİTAPLAR İNANMAK İÇİN DEĞİL ARAŞTIRMAK İÇİN YAZILIR."
♡
Herkese Merhaba
İpucu vermeyen bir ad, Gülün Adı..
Zor okunan, okuması epeyce sabır gerektiren bir roman. Şahsen ben çokça sabır çeke çeke okudum.. Başladığım kitapları yarım bırakmayı sevmediğim için yaklaşık bir ay gibi bir sürede #okudumbitti
Canım Umberto Eco kitabı uzatmak için yazdıkça yazmış.. Bir sürü gereksiz karakter eklemiş, bir sürü yer ve mekân tasviri yapmış, kitapta çoğu bilgiler de Latince yazılmış ve dipnot olarak aşağıda belirtilmiş. Bazı Latince cümlelerin ve bilgilerin çevirisi bile yapılmamış.
Gülün Adı, Ortaçağ artalanında gelişen tarihsel bir roman olmasıyla birlikte, asıl içerik olarak polisiye bir öyküyü konu alıyor.
Hristiyanlık ve dolayısıyla Batı siyasal ve genel tarihinin dönüm noktalarından biri olan, Papa ile İmparator arasındaki atama yetkisi savaşımının aşamalarından birini oluşturan bir zaman diliminde geçiyor olay: 1327 Kasım 'nın son haftasında.
Gizemli bir elyazmasının konusunu oluşturan olaylar, Yukarı İtalya 'da bir manastırda, dinsel-siyasal bir artalanda gelişiyor. Bir adam zehirlenerek öldürülüyor.
Eskiden sorgucu olan William yardımcısı Adso ile manastıra varır varmaz bir dizi gizemli olayı çözme sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Bir ölüm olayıyla başlayan ve yedi günde yedi ölümle süren, rahipleri ve tüm manastır halkını büyük bir kaygı ve yılgınlığa salan ölümler dizisini aydınlatmak hiç de kolay olmuyor.
William ve Adso 'nun olayların dolaşık çilesini iplik iplik çözmesi sıkıcı olduğu kadar, bir taraftan da merakla okuttu bazı kısımları. Gizemli bir kitap ve o kitap için ölen kişiler. Bunun sırrı ne?
Tarikatlar, cemaatler, mezhepler, politikalar..
O kadar çok gereksiz ayrıntı ve o kadar yoğun bir betimleme vardı ki, bunaldım kitabı okurken..
Kitabın sevenleri çok, onlara da saygı duyuyorum.. Lakin ben kitabı sevemedim,
zorla bitirdim o nedenle de tavsiye edemiyorum. Okunmasa da olur.
İlk ve son Umberto okuması olarak tarihe not düşüyorum. ;-)
27.12.2024