·152 syf.····Okunma: 23 Ocak 2025 23:55 Herkesin incelemelerinde Sevgi Soysal güzellemesi yaptığını fark ettim. Ancak benimki öyle olmayacak. Bizim insanımızda böyle bir anlayış vardır: Eğer bir şeylere baş kaldıran, kuralların dışına çıkan, özgürlükçü bir yapıya sahipseniz her ne yaparsanız yapın o doğrudur ve desteklenmelidir. Hayır efendim öyle değil, evet insan dediğin bu karakterde olmalı, düşüncelerinin ve işinin arkasında durmalıdır ancak bu onun her yaptığının doğru olduğunu göstermez. Sevgi Soysal'ın da kalemi güzel ve akıcı olmakla birlikte kitabın içeriği beni çok rahatsız etti. Yazarın kitabı hep gerçek hayatta olanların yazıya dökümü olarak tasvir edilmiş ancak bunlar bizi gerçekte ne kadar rahatsız ediyorsa okurken de etmeli. Bugün hayvanlara tecavüz eden birine sapık gözüyle bakıp eleştiriyorsak bu bir kitapta anlatıldığında da sırf yazarı üzerinden güzelleme yapıp helal olsun ne kadar da güzel anlatmış demek benim anlayışıma uymuyor. Edebiyat zaman zaman bir kaçış, bir anlayış, bir aydınlanıştır fakat bu kitabın bende hiçbirini yarattığını düşünmüyorum. Aynı rahatsızlığı Hakan Günday'ın Az isimli kitabını okurken de hissetmiştim çünkü benim için Edebiyat bu değil. Kitap bir zaman müstehcenlik sebebiyle toplatılmış, incelemelerinde bu duruma itiraz edenler bu kitapla müstehcenlik ne alaka demişler. Afedersiniz ancak kitabın başından sonuna kadar müstehcenlik hakimken siz bunu diyorsanız, nasıl okudunuz anlayabilmiş degilim. Sevgi Soysal ve ödül almış kitabıyla ilgili bu tarz bir yorumda bulunmamı belki de hadsizlik olarak görecek olanlar vardır, kalemine hiçbir şey diyemem çünkü oldukça iyiydi, lakin içerik beni oldukça rahatsız etti. Bir erkek ve bir kadın karakter üzerinden hayatın, insanların, toplumun, aşkın ve daha nice ayrıntının sorgulanmaya çalışıldığı bu kitapta bence gereksiz cinselliğin var olmasına gerek yoktu. Bu üsluba bürünmeden de Sevgi Soysal zaten başarılı bir kitap ortaya çıkarabilirdi. Aslında Sevgi Soysal'dan ilk olarak okumak istediğim kitap Tante Rosa idi, ancak tanışma kitabım Yürümek oldu. Tüm bu bakış açımı bırakıp Tante Rosa'yı bir gün okur muyum bilmiyorum fakat Yürümek kitabını ne yazık ki sizlere tavsiye edemiyorum.