2025 6. kitabı
Fransız gazeteci ve polisiye yazarı olan Gaston Louis Alfred Leroux babasını memnun etmek için hukuk eğitimi aldı. Fakat onun ölümünden sonra bu mesleği bırakarak dünyayı gezmeye ve gazete muhabirliği yapmaya başladı. #GastonLeroux klasikler arasında yerini alan, beyazperdeye, tiyatroya ve özellikle müzikallere uyarlanan #OperadakiHayalet kitabını da Paris'te bulunan Garnier Opera Binasını ziyareti sırasında buraya duyduğu ilgi ile yazmıştır. Konusunun gerçeğe dayalı esrarengiz bir olay olduğunu söyleyen yazar eserinde tutkulu bir aşk üçgenini anlatmıştır. Erik, çirkin ve ucube görüntüsü ile ailesine de korku saçan bir çocuktur. Küçük yaşta ailesinden kaçarak bir fuara sığınır ve onlarla birlikte Avrupa'nın her yerini dolaşır. Çingeneler ve tüccarlardan el çabuklugunu öğrenen Erik'ın sesinin güzelliği ve vantrilok yeteneği de gözlerden kaçmaz. Bir çok politik suikaste başarılı olur ve mimari konusunda da hünerlerini sergiler. Hatta İstanbul'daki Yıldız Sarayının sırlarla dolu geçitlerini onun yaptığı söylenir. Sonunda bu hayattan bıkar ve Paris'te Opera binasının ihalesini kazanarak kendine buranın altında gizli bir dünya kurar. Burayı kendi kurallarına göre yöneten Erik, yüzüne taktığı maske ve siyah pelerini ile yöneticilere ve her oyuna operanın hayaleti olarak musallat olur. O aynı zamanda bir müzik dehasıdır ve korodaki Christine'e gizli gizli ders verirken gönlünü de ona kaptırır. Ama kızın aklı çocukluk aşkı Vikont Chagny'dedir. Operadaki son oyununa çıkan Christie'nin ortadan kaybolması ile gizli geçitlerinde tehlikeli bir kovalamaca başlar. Eser Faust'a, Mavi Sakal'a, Kızıl Ölüm'ün Maskesine, Othello'ya, mistik yunan mitlerine yaptığı göndermeler ile de dikkat çekicidir. @martiyayinlari
Operadaki HayaletGaston Leroux · Martı Yayınları · 20143,813 okunma