İlhan Berk'ten okumuş olduğum ilk kitaptı. Benim için biraz hayal kırıklığı oldu, onu en baştan söyleyeyim. Beklentim çok yüksekti çünkü ve o kadar altında kaldı ki... Şiirlerinin hiçbirini paylaşamadım, hiçbirinden alıntılar yapamadım çünkü ben güzel bulamadım. Hiçbiri bana hitap etmedi.
Güzel Irmak'ta 39.sayfaya kadar İlhan Berk'in şiirlerini okuyoruz. 39.sayfadan sonrasında ise "Şairin Kanı" başlığı altında yayınlanan kısa poetikaları mevcut. Bu poetikalardan alıntılar paylaşabildim çünkü oldukça güzellerdi. Üstelik poetikası onun bir nevi şiirlerinin yol göstericisi olduğu için oldukça önemliydi. İkinci yenicilerin nasıl şiir yazdıkları, şiirde neleri önemli gördükleri, bir şiirin onlara göre nasıl olması gerektiği ile ilgili her şey İlhan Berk'in oldukça iyi şekilde kaleme aldığı poetikalarında mevcuttu.
Haricinde şiirlerini beğenmeme sebebim, bana hitap etmeyişiydi. İmgeler çok yoğundu ve bu imgeleri sevdim. Ancak bu kitapta bulunan şiirlerinin yalnızca biri hariç hepsi erotizm, cinsellik, kadın bedeni üzerinden bol bol malzeme alınarak pişirilmiş şiirlerdi. Bir nebze erkek bedeni de denebilir. Çok utanç verici, benim oldukça rahatsızlık duyduğum ifadeler ve dizeler mevcuttu. Gerçekten, "Teşekkür" isimli kısacık bir şiiri hariç kitaptaki bütün şiirleri bu unsurlarla doluydu.
Verdiğim puanı, sırf şiirlerinin içindeki enfes imgeler ve poetikaları hatırına verdim.
Elimde bir kitabı daha var. Umarım onda da bu derecede rahatsızlık duyabileceğim dizeler yoktur. Umarım o, biraz daha olsun bana hitap edebiliyordur.
Durum güncellemesi: Elimde olan bir diğer kitabı "Günaydın Yeryüzü", kapağını görünce korkmama rağmen içindekilerle beni kendisine hayran bırakan, 10 puan verdiğim harika bir kitap oldu.☺️